Visszatért Ukrajnába a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko

Visszatért Ukrajnába a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko

Petro Porosenko – aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője – Varsóból érkezett haza. Ott hívei és az ukrán Állami Nyomozó Iroda munkatársai várták. Kisebb dulakodás is támadt.

Híveihez intézett beszédében Porosenko emlékeztetett arra, hogy elnöksége idején kapta meg Ukrajna a vízummentes beutazás lehetőségét az Európai Unió országaiba, és kötötte meg Kijev a társulási megállapodást az EU-val. A reptérről Porosenko egyenesen a bíróságra hajtott, ahol a testület dönt arról, hogy letartóztatásba helyezi-e, vagy szabadlábon védekezhet.

Hírdetés

A volt ukrán államfőt tavaly december 20-án gyanúsította meg a DBR hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel. Pár nappal később a főügyészség előzetesen azt közölte, hogy egymilliárd hrivnya, azaz több mint 11,5 milliárd forint óvadék kiszabását kérik a bíróságtól cserében azért, hogy az exelnök szabadlábon védekezhessen. Hétfőn a vád képviselői megerősítették, hogy egymilliárd hrivnya óvadék kiszabását vagy két hónapra előzetes letartóztatásba helyezését kérik a bíróságtól.

A hatóságok azért gyanúsították meg Porosenkót, mert szerintük az Ukrajnában Vlagyimir Putyin orosz elnök “komájaként” is emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával közösen illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen kitermelt szénnel, tehát ily módon “terroristákkal” működött együtt.

Euronews/MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »