Visszatért Európába az iszlamisták oldalán harcoló európaiak harmada – de itt mihez kezdenek?

Már visszatért hazájába csaknem minden harmadik olyan európai, aki Szíriába indult harcolni. Minden hetedik meghalt – áll a Terrorizmuselhárító Nemzetközi Központ tanulmányában, amelyet pénteken ismertetett a Reuters hírügynökség.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Az adatok szerint 4294-en mentek az utóbbi években bizonyítottan Európából Szíriába harcolni iszlamista szervezetek oldalán. Harminc százalékuk azóta visszatért, 14 százalékukról pedig kiderült, hogy biztosan meghalt.

A bő négyezer ember zöme városokban – peremkerületekben – nőtt fel, és ott élt, mielőtt a szíriai iszlamistákhoz csatlakozott. Közülük csaknem minden hatodik nő, azaz több mint hétszáz. Az adatok szerint az összes harcolni indulónak csak 23 százaléka tért át az iszlám hitre.

A tanulmány szerint a legtöbben – több mint 900-an – Franciaországból mentek Szíriába, de több százan indultak el Németországból és Nagy-Britanniából is.

Az egyes országok lakosságához viszonyítva Belgium áll az élen, ott egymillió lakosra 41 szíriai harcos jut. Ugyanakkor Belgiumba tértek vissza a legalacsonyabb arányban: mindössze 18 százalékos a mutató, míg Dánia, Ausztria, Svédország esetében 50 százalékos, azaz már minden második Szíriát megjárt hazatért.

A tanulmány kitér a közép- és kelet-európai államokra is, megjegyezve, hogy azokból viszonylag kevesen keltek útra, már csak azért is, mert ezekben az országokban kevés muszlim él. A tanulmány szerzői azt is közölték, hogy nem tudtak adatokhoz jutni Görögországból és Magyarországról – írja az MTI.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »