Visszatért az Auróra cirkáló Szentpétervárra (galéria)

A 116 éves veterán hajó a csaknem kétéves javítási munkálatok lezárultával vontatóhajók segítségével jutott el a 40 kilométerre fekvő kronstadti hajógyárból a Néva folyón a szentpétervári Petrogradszkaja rakpartnál kijelölt állomáshelyére. Szombat reggel több ezren figyelték a múzeumként működő cirkáló érkezését az észak-oroszországi városba. A cirkáló gondozásáért felelős tanács szerint egy teljes napot fog igénybe venni a hajó állomáshelyén való kikötése.

 

forrás: hnonline.sk / REUTERS

 

A cirkáló múzeumi kiállításnak adott helyet, amit szintén átalakítottak: míg korábban annak fő témája az Aurórának az orosz forradalomban játszott szerepe volt, most a cirkálót három konfliktus, az 1904-1905-ös orosz-japán háború, az első és a második világháború veteránjaként mutatja be.

 

forrás: tass.ru

 

Az Auróra-cirkálót 113 éve, 1903 júliusában állították szolgálatba a Balti flottánál, amelynek 1948-ig volt a tagja. Részt vett az orosz-japán (1904-1905) háborúban, az első és a második világháború ütközeteiben, valamint az 1917-es oroszországi forradalmakban.

 

 

Egy régi kép a cirkálóról. forrás: szentpetervar.hu

 

 

hirado.hu/hnonline.sk
borítókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »