Visszatért a Dakarra a halál

Visszatért a Dakarra a halál

Ismét gyászol a tereprallye családja, ismét meghalt valaki a Dakaron. Tavaly január 10-én, az 50 esztendős, 11. versenyét teljesítő Eric Palante halálát követően – a hőség miatt vesztette el az életét, a motorja mellett térdelve találták meg – ismét egy áldozatra kell emlékeznie a teljes mezőnynek, a szervezőknek, a szurkolóknak.

Ezúttal egy újonc, élete első Dakarján induló lengyel motoros Michal Hernik nem bírt az elemekkel. A KTM versenyzőjét a szakasz 206. kilométerénél, Chilecito közelében érte a halál. A baleset pontos körülményei egyelőre nem világosak. Hernik holttestét 300 méterre a pályától találták meg, nem viselt sisakot, és motorján nem látszottak ütközés nyomai. A szakemberek és az orvosok úgy vélik, a lengyel sportember szervezete nem bírta el a több mint 45 fokos hőmérsékletet a sivatagi körülmények között.

A 39 éves Hernik halála az ötödik azóta, hogy a versenyt (2009-ben) Dél-Amerikába helyezték át, és a huszonnegyedik a rali 1979-es kezdete óta. A versenyzők közül 2009-ben a francia Pascal Terry, 2012-ben az argentin Jorge Martínez Boero, 2013-ban (közúti balesetben) a francia Thomas Bourgin, tavaly pedig a már említett belga Eric Palante halt meg a futam alatt. Valamennyien motorosok voltak.

Mindenesetre a tegnapi negyedik szakaszról lapzártánkig nem érkezett hír. Azt viszont örömmel jelenthetjük, hogy a versenyen részt vevő magyarok derekasan helyt állnak. Az UNIQA Sandlander Team autósai – Sebestyén Sándorék és a csapat mongol versenyzői – saját, T2-es (szériaautós) kategóriában a 4. és az 5. helyen álltak összetettben a harmadik szakaszt követően.

„Hajnalban, fél négykor értünk a táborba, reggel hétkor pedig indulni kellett tovább. Nem mondom, hogy kialudtuk volna magunkat. A harmadik szakasz valamivel könnyebb volt, de nagyon észnél kellett lenni, mert vízmosásokon kellett átkelni, az út pedig sziklás és köves volt, könnyen bajba kerülhetett, aki nem figyelt. Örülünk, hogy beértünk” – nyilatkozta a Toyotában ülő Sebestyén Sándor, aki tegnap az összetettben a 66. helyéről vágott neki a folytatásnak.

A motoros Dési János is remekül tartja magát eddig, hiszen mindhárom szakaszon a mezőny első felében ért célba, így a 62. helyen áll összetettben. „Még nagyon az elején vagyunk, egyelőre az a cél, hogy végigmenjek a szakaszokon. Aztán majd csak lesz valahogy…” – jelentette ki Dési.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »