Visszatérhet a Bodnariu házaspárhoz legkisebb gyermekük

Visszatérhet a Bodnariu házaspárhoz legkisebb gyermekük

Bírósági döntés értelmében visszatérhet a norvég–román Bodnariu házaspárhoz legkisebb gyermekük, Ezechiel, két, nevelőszülőkhöz elhelyezett kisfiukat pedig heti egy helyett két alkalommal látogathatják a szülők – közölte a Hotnews hírportállal az apa, Marius Bodnariu fivére.

bodnariu-465x390_bA Bodnariu házaspár

Amint arról beszámoltunk, a norvég gyermekvédelmi szolgálat, a Barnevernet november 16-án előzetes bejelentés nélkül, arra hivatkozva, hogy bántalmazták őket, megfosztotta négy hónap és kilenc év közötti öt gyerekétől Bodnariuékat. A mostani bírósági döntés ellen – amely nem vonatkozik a házaspár két kislányára, akiket gyámszülőknél helyeztek el – a Bodnariu család és a gyermekjogvédelmi hatóság is fellebbezhet.

Mint ismeretes, a Bodnariu-ügy hatalmas visszhangot váltott ki Románia-szerte, több ezren tüntettek az év elején a Barnevernet eljárása ellen, amelynek következményeképpen elvették a szülőktől a gyerekeket – a tiltakozók a család újraegyesítését követelték.

Mircea Dolha, annak a román parlamenti delegációnak a vezetője, amely az ügyben Norvégiában tájékozódott januárban, kijelentette: meglátása szerint a norvég hatóságok visszaélést követtek el, a hatóságokkal folytatott egyeztetések nyomán pedig az látszik körvonalazódni, hogy a norvég kormányilletékesek körültekintőbb eljárásra szólítják az érintett hivatalokat. Azon meggyőződésének is hangot adott, miszerint Bodnariuék visszakapják gyermekeiket.

A Barnevernet által szüleiktől elvett, félig román származású gyerekek érdeke az, hogy együtt, családi körben nevelkedjenek – hívta fel a figyelmet Adrian Gabriel Davidoiu, Románia oslói nagykövete azon a januári találkozón, amelyet az ügy miatt kezdeményezett a norvég külügyminisztérium illetékeseivel.

A család Romániában élő hozzátartozóinak beszámolói szerint két lányuk egyik pedagógusa novemberben amiatt tett feljelentést a szakhatóságnál, hogy Eliana és Naomi vallásos dalt énekelt az iskolában. A pedagógus úgy vélte, az sincs rendjén, hogy a gyerekek nagymamája erősen hisz abban, Isten megbünteti a bűnöket, és ez szerinte hátrányosan befolyásolja a kicsik fejlődését, ezért a szülők „segítségre” szorulnak a nevelésben.

A Barnevernet dolgozói a szülők tudta nélkül kihallgatták a lányokat, akiktől megtudták: rosszalkodásért vagy rendetlenkedésért otthon rácsapnak a fenekükre vagy meghúzzák a fülüket. Emiatt a két lányt haza sem engedték, öt- és kétéves öccsüket aznap rendőri kísérettel vették el, a szülők 24 órás őrizetbe vétele után pedig gyámszülőkhöz került Bodnariuék legkisebb, pár hónapos gyereke is. A „vallási radikalizmussal” és családon belüli erőszakkal vádolt számítástechnikai szakember és az asszisztensként dolgozó nő gyermekeit két különböző, a lakhelyüktől több órányi autóútra fekvő városban helyezték el, a kisdedet az édesanyja még szoptatta.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »