Visszatér az élet a spanyol tőzsdére

Visszatér az élet a spanyol tőzsdére

Az idén látványosan alulteljesített a spanyol részvénypiac Európa egészéhez viszonyítva: amíg a német részvénypiac történelmi csúcsokat döntögetett, az IBEX majdnem 10 százalékot veszített az értékéből.

A gyenge teljesítményt főként a katalán függetlenedési törekvések miatti bizonytalanság indokolta, a népszavazás előtt óvatosabbá váltak a befektetők, ami érezhető volt a részvények nyomott árazásában is. Jól tükrözi az akkori hangulatot, hogy az amerikai részvénypiacon forgó ETF-ből pár hét alatt a pénz egyharmadát vették ki.

A népszavazáson a függetlenség mellett szavazott Katalónia, ezután feloszlatták a katalán parlamentet, majd új választást írtak ki december 21-re. A közvélemény-kutatások szerint kezd fordulni a közhangulat, számottevően csökkent az elszakadás támogatottsága, aminek következtében az előrehozott választáson egy kompromisszumképes és egységpárti erő kerülhet többségbe. Ha ez a forgatókönyv valósulna meg, akkor megszűnhetne egy jelentős bizonytalansági tényező. Mindez megnyithatná a teret a további emelkedés előtt.

Gazdaságilag is súlyos károkat szenvedhetne Katalónia a válással, mivel számos cég bejelentette, hogy az elszakadás esetén áthelyezné székhelyét spanyol területre, sőt ezt sokan már meg is tették.

Az IBEX indexben szereplő vállalatok árbevételének közel háromnegyede Spanyolországon kívülről származik, így a cégek eredményességére kevésbé hat a belpolitikai konfliktus. Utóbbi inkább az üzleti bizalom romlásán keresztül üthet vissza a vállalatokra. További pozitívum lehet, hogy banktúlsúlyos az index, ezért az erős európai növekedés és az EKB várható monetáris politikai irányváltása miatt jók a kilátásai.

Technikailag még mindig csökkenő trendet mutat a grafikon (május óta), de várhatóan decemberben megkezdheti a felzárkózást a spanyol részvénypiac Európához – egy trendvonaltörés után. Így a mostani szinteken érdemes lehet a spanyol részvényárak emelkedésére fogadni.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »