Visszatér a Vöröskereszt Székelyudvarhelyre

Visszatér a Vöröskereszt Székelyudvarhelyre

Két évtizedes szünet után „visszaköltözik” Székelyudvarhelyre a Vöröskereszt. A főként fiatalokból álló alegység dr. Ambrus Józsefnek, a helyi mentőállomás vezető főorvosának kezdeményezésére állt össze.

image001_b(képünk illusztráció)

Egyelőre az elindulásra összpontosítanak, de már számos tervük van, többek között elsősegély-tanfolyamokat, illetve szociális és gyerekprogramokat indítanának. Zsigmond Éva, a Vöröskereszt Hargita megyei vezetője felidézte, többször is próbálkoztak az alegység újraindításával, ám a városvezetés mindig visszautasította a kezdeményezését.

„Nem erőltettük, hiszen nem kötelező” – magyarázta, hogy miért hagyták abba a próbálkozást. Később Ambrus József, a székelyudvarhelyi mentőállomás vezető főorvosa döntött úgy, hogy kezdeményezi az udvarhelyi alegység újraindítását. „1984 óta különböző formában elsősegély-nyújtási oktatást folytatunk, ennek a folytatását szeretnénk kiterjeszteni a helyi Vöröskereszt-egység alapításával, hiszen így még több lehetőség adódik a képzések elindítására” – nyilatkozta lapunknak dr. Ambrus József.

A környéken tevékenykedő alegységek is biztatták az udvarhelyi fiók újraalapítását. Egyelőre 54 udvarhelyi érdeklődő van, főként fiatalok, diákok teszik ki a kezdőcsapatot. „A tervek szerint május 8-án, a Vöröskereszt világnapján tartanák meg az alapító gyűlést. Noha jelenleg az indulásra összpontosítanak, már körvonalazódnak a székelyudvarhelyi fiók tevékenységei. A helyi szükséglet felmérése után különböző programok indulnának Udvarhelyen, a Vöröskereszt megyei programjai közül is választhatnak – magyarázta Zsigmond Éva. A tervek nagy hangsúlyt fektetnének az elsősegély-tanfolyamokra és szociális programokat is indítanának.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »