Visszaszorítaná a túlszaporodást a medvepopuláció megőrzésére kidolgozott tervezet

Visszaszorítaná a túlszaporodást a medvepopuláció megőrzésére kidolgozott tervezet

A vadgazdálkodásban tapasztalható káoszt hivatott megoldani a medvepopuláció megőrzésére kidolgozott, közvitára bocsátott akcióterv. A Krónika által megkérdezett szakemberek szerint a dokumentum több értékelhető elemet is tartalmaz. A konfliktusos területeket – Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyét – külön említi.
Megszüntetné a kaotikus állapotokat a romániai vadgazdálkodásban a medvepopuláció megőrzésére kidolgozott, közvitára bocsátott akcióterv, amelyet a környezetvédelmi minisztérium nemrég tett elérhetővé a honlapján.

A Krónika által megkérdezett szakemberek szerint a kezdeményezés ugyan nem mondja ki, hány nagyragadozót kell majd kilőni a medvepopuláció létszámának optimalizálása érdekében, de véget vetne az állomány méretének meghatározása körül tapasztalt rendellenességeknek,

annak érdekében, hogy az illetékesek végre pontos adatok birtokában tudjanak intézkedni. Erre vonatkozóan várhatóan újabb akciótervek készülnek majd.

Hírdetés

Sárkány Árpád, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke kérdésünkre elmondta, a tervezet egyik újdonsága, és erős pontja, hogy az élőhelyeket különböző kategóriákba sorolja, így teljesen betiltanák a vadászatot azokban a régiókban, ahol csak néhány barnamedve él, ám ahol túlszaporodás van, engedélyeznék a beavatkozást.

A konfliktusos területeket – vagyis Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyét, ahol az ország medveállományának nagy része él – a dokumentum külön említi.

A szakember a dokumentum másik fontos elemének nevezte, hogy a megelőzésre fekteti a hangsúlyt, tehát nem a medvetámadásokra keres megoldásokat, hiszen ha megvárják, hogy eldurvuljon a helyzet, az könnyen önbíráskodásba csaphat át, a medvék csapdák, mérgezés áldozatai lehetnek. Szerinte

az is előrelépés, hogy a dokumentum kimondja, az ember élete és javainak védelme a legfontosabb szempont – ez eddig nem szerepelt a korábbi dokumentumokban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »