Visszakozik a zöldtárca a kilövési kvóták ügyében

Visszakozik a zöldtárca a kilövési kvóták ügyében

A környezetvédelmi tárca felfüggesztette a kilövési kvótát előíró miniszteri rendelet kibocsátását, jelentette be kedden Cristiana Paşca Palmer miniszter a Facebook közösségi portálon – számol be Gyergyai Csaba a kronika.ro-n.

A minisztérium sokat vitatott rendelete 552 medve és 657 farkas, valamint 68 hiúz és 474 vadmacska kilövését hagyta jóvá. A tárcavezető a döntést azzal indokolta, hogy a környezetvédelmi tárcának szüksége van még a Román Akadémia jóváhagyására, amelyre állítása szerint szeptember 21. óta várnak. Cristiana Paşca Palmer hozzátette: a minisztérium illetékesei az elkövetkező időszakban több szakértővel is tárgyalást kezdeményeznek a kilövési kvótákkal kapcsolatban. „Olyan rendeletre van szükségünk, amely tekintettel van a törvény által védett fajokra, de a veszélyeztetett lakosságra is” – tette hozzá a tárcavezető.

A bejegyzés közzétételét követően Dan Munteanu, a Román Akadémia képviselője, az intézmény természetvédelmi bizottságának elnöke a Hotnews hírügynökségnek azt mondta, az akadémia biztosan nem fogja jóváhagyni a kilövési kvótát előíró rendeletet a jelenlegi formájában. „Azt tanácsoljuk a miniszter asszonynak, hogy egyeztessen a szakmabeliekkel és a civil szervezetekkel, mielőtt döntést hozna” – jelentette ki Dan Munteanu.

A rendelet ellen több környezetvédelmi szervezet is tiltakozott a múlt héten. A Természetvédelmi Világalap (WWF) múlt heti közleményében úgy fogalmazott, a kilövésre a dokumentumban semmilyen alternatívát nem javasolnak, nem merül fel az ember-állat konfliktusok megelőzését célzó intézkedések bevezetése, mint amilyen a villanypásztorok felszerelése, vagy erre kiképezett és kitenyésztett juhászkutyák beszerzése – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »