Visszakerült a magyar címer a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum homlokzatára

Visszakerült a magyar címer a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum homlokzatára

Visszakerült Magyarország koronás címere a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum Kós Károly utcára néző homlokzatára, adta hírül a Háromszék. A napilap beszámolója szerint az iskola főépületének felújítása a múlt héten fejeződött be, és mivel műemlékről van szó, a legrégebbi dokumentálható állapotát állíttatta helyre a városi önkormányzat.

A Mikes-iskola címeres oromfala. Fotó: Szekeres Attila / Háromszék A Mikes-iskola címeres oromfala. Fotó: Szekeres Attila / Háromszék

Már István iskolaigazgató elmondása szerint bár eddig csak pozitív reakciókat kaptak a visszaállítással kapcsolatosan, de számítanak arra, hogy lesznek negatív, ellenséges megnyilvánulások is.

Sztakics Éva alpolgármester elmondta, hogy mielőtt visszahelyezték volna a címert, azelőtt minden szükséges engedélyt beszereztek és történelmi tanulmányt is készíttettek.

Hírdetés

Az alpolgármester azt nyilatkozta a lapnak, hogy a címer a múlt század elején készült fényképeken is látható, a városvezetésnek pedig kötelessége az épület eredeti állapotának visszaállítása. Sztakics elmondása szerint a Lábas Házon például osztrák császári címer van, mert az eredetileg is ott volt.

A napilap beszámolója szerint most csak a Mikes régi épületszárnyát újíttatta fel a városvezetés, mert az volt a cél, hogy az tanévkezdésre elkészüljön. (Háromszék)

Nyitókép: Szekeres Attila / Háromszék


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »