Visszakapja régi arculatát: kezdődhet a nagyváradi városháza felújítása

Visszakapja régi arculatát: kezdődhet a nagyváradi városháza felújítása

Augusztus 20-a után elkezdődhet a nagyváradi városháza felújítása – közölte hétfőn a város önkormányzata.
A felújításról szóló szerződést még pénteken írták alá a szatmárnémeti Euras Kft.-vel, és Ilie Bolojan polgármester elmondta: a tervek szerint augusztus 20-án átadják az épületet a kivitelezőnek, hogy az a hónap vége előtt már el is kezdhesse a munkálatokat.

A 14 842 000 lejbe kerülő projektet 18 hónap alatt kell befejezni.

A felújításokat a toronnyal és a Körös (Tudor Vladimirescu) utcai homlokzattal kezdik, ezt követően térnek át a Szent László (Egyesülés) térre néző főhomlokzatra és a többi épületrészre.

Hírdetés

Mint arról beszámoltunk, a város főterén álló, Nagyvárad egyik jelképének számító impozáns városháza felújításának szándékát még tavaly júniusban jelentették be. Pafka Ernő építész akkor a felújítási terveket ismertetve elmondta:

az épület homlokzata mellett a tetőzet is megújul, a díszterem pedig visszakapja régi arculatát: a városi közgyűlés tagjainak ülőhelyeit az eredeti tervek szerint amfiteátrumszerűen, félköríves formában építik vissza.

A díszteremben látható két nagyméretű festmény – amelyek közül az egyik a Luxemburgi Zsigmond magyar és Jagelló Ulászó lengyel király nagyváradi találkozóját, a másik a várost megszálló román hadsereg 1919-es bevonulását ábrázolja – a várban kialakítandó városmúzeumba kerül majd, helyükre pedig ugyanezen festmények kerülnek majd, de az eredeti, a jelenleginél nagyobb méretben.

A tervekből az is kiviláglik, hogy a díszes városháza kívülről is visszanyeri eredeti arculatát: a főhomlokzat fölé visszaépül az a kis torony, amely 1944-ben égett le, és amelyet a tetőzet újjáépítésekor nem állítottak helyre.

A megújult városháza nem csupán a helyi közigazgatás ügyeit szolgálja majd: a díszes előcsarnokot és a dísztermet a turisták előtt is megnyitják majd. Ennek nyomán magának a polgármesternek is ki kell költöznie jelenlegi irodájából. A Sebes-Körös partján álló városházát 1904 januárjában adták át, tervezője ifj. Rimanóczy Kálmán.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »