Visszahelyezték a megyehatárt jelző kétnyelvű táblát Maros megyében

Visszahelyezték a megyehatárt jelző kétnyelvű táblát Maros megyében

Visszakerültek a megyehatárt jelző, román és magyar nyelvű táblák Maros megye határához – jelentette be Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke kedden este.
A megyei önkormányzat RMDSZ-es vezetője Facebook-oldalán közölte, hogy újra felszerelték a kétnyelvű megyetáblákat Maros megye határában, bejegyzéséhez pedig fényképeket is posztolt.

Hírdetés

Mint ismeretes, a Fehér megye kezdetét jelölő, román és magyar nyelvű táblát a kétnyelvűséget kifogásoló Florin Romannak, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselőjének kirohanása nyomán kedden a Maros megyei önkormányzat távolíttatta el. A Maros és Fehér megye határát Ádámos és Küküllővár között átszelő megyei út mellett felállított kétnyelvű tábláról a politikus azt állította, hogy kihelyezése törvényellenes, mert a törvény csak ott írja elő a többnyelvű feliratozást, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot. Fehér megye esetében azonban a magyarság aránya az öt százalékot sem éri el. A politikus felszólította a Fehér megyei önkormányzatot, hogy távolítsa el a táblát, különben saját kezűleg fogja ezt megtenni.

A Maros megyei önkormányzat hétfőn közleményben erősítette meg: ő tetette ki a Fehér megye határát jelző kétnyelvű táblát. Ezt azonban a saját területén helyezte el, és Maros megyében a magyarság aránya meghaladja a törvényben előírt küszöbértéket. Kedden Florin Roman a bukaresti parlamentben is felszólalt a megyetábla ügyében, és üdvözölte, hogy a Maros megyei önkormányzat belátta a hibáját, és levetette a táblát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »