Visszafoglalták Palmürát az Iszlám Államtól

Visszafoglalták Palmürát az Iszlám Államtól

Az iszlamisták tíz hónapos uralmától menekült meg a világörökségi helyszínként is ismert Palmüra, miután a szíriai hadsereg vasárnap visszafoglalta az Iszlám Állam terrorszervezettől.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja elnevezésű, kiterjedt szíriai hálózattal rendelkező emigráns­szervezet is megerősítette: az Iszlám Állam erőinek nagy része kivonult a városból. A szervezet szerint az Iszlám Állam mintegy négyszáz fegyverese halt meg a Palmüráért vívott harcban, s a dzsihadisták eddigi legnagyobb vereségüket szenvedték el, amióta 2014-ben kikiáltották „kalifátusukat”. – Palmüra visszafoglalása bizonyítja a kormányerők és szövetségeseik stratégiájának sikerét, ugyanakkor mutatja a Washington vezette koalíció komolytalanságát is – mondta Bassár el-Aszad szíriai elnök. Mérföldkőként értékelte a visszafoglalást Vlagyimir Putyin orosz és Haszan Róháni iráni elnök is.

A Damaszkusztól kétszáz kilométerre fekvő várost – arab nevén Tadmurt; jelentése ugyanúgy „pálmafa”, mint az ismertebb görög elnevezésnek – az Iszlám Állam tavaly májusban foglalta el. A kormányerők az orosz légierő és más szövetségesek segítségével idén március elején indítottak offenzívát a visszafoglalására. Múlt csütörtökön be is hatoltak Palmürába, nagypénteken pedig elfoglalták a citadellát. Iráni harcosok és a szintén az Aszad-rezsimmel szövetségben lévő libanoni síita Hezbollah tagjai is részt vettek a műveletben. Megfigyelők felhívják a figyelmet Palmüra stratégiai fekvésére: a városból fontos autópálya vezet a nagyrészt az Iszlám Állam uralta régióba, amelybe az Irakkal közös, fontosabb határátkelők is tartoznak.

A dzsihadisták tavaly elpusztították az UNESCO világörökségi listáján szereplő város régészeti kincseinek egy részét. Damaszkusz most bejelentette: újjáépítik a romvárost. – A templomokat úgy rekonstruáljuk, hogy történelmileg hűek maradjanak – mondta Mamún Abdel-Karim, a szíriai régészeti hivatal vezetője. A BBC friss felvételeiből ugyanakkor kiderül: noha néhány értékes műemlék valóban megsemmisült, az ókori romok nagy része túlélte az iszlamisták uralmát. – A Szíriában állomásozó orosz kontingens részt vesz Palmüra aknamentesítésében – mondta Vlagyimir Putyin Irina Bokovának, az UNESCO vezérigazgatójának.

Szőcs László
magyaridok.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »