Visszaesett az átlagbér – Továbbra is az IT-sok keresik a legtöbbet

A karácsony alkalmából adott prémiumok miatt 8,1 százalékkal, vagyis 171 lejjel 1943 lejre csökkent januárban a nettó átlagbér, a bruttó átlagfizetés eközben 8,3 százalékkal 2688 lejre esett vissza.

portofel-plin-tifetz_b

Mint az Országos Statisztikai Intézet (INS) által szerdán nyilvánosságra hozott adatsorokból kiderül, a legtöbbet az IT-szektorban keresnek, ahol az idei év első hónapjában a nettó átlagbér elérte az 5113 lejt, eközben a szállodák és vendéglők alkalmazottai alig 1163 lejt vihettek haza.

A nettó átlagfizetés a legnagyobb mértékben, 33,1 százalékkal az erdészeti szektorban (beleértve a halászatot és a vízgazdálkodást is) esett vissza, majd a kokszból és a feldolgozott kőolajból készült termékek gyártása következett 30,9 százalékkal.

Eközben alig néhány ágazatban nőtt a fizetés: 2,6 százalékkal többet vihettek haza az ingatlanközvetítéssel foglalkozók, 0,7 százalékkal az IT-szektorban dolgozók – a béremelkedés esetükben a statisztikai intézet szerint az időszakos prémiumoknak, illetve a nagyobb bevételeknek vagy profitnak tudható be. A közszférában eközben 1,9 százalékkal kerestek kevesebbet az oktatásban dolgozók, 1,4 százalékkal a közigazgatásban dolgozók. Enyhén, 0,2 százalékkal nőttek viszont a fizetések az egészségügyben és a szociális ellátásban.

A kormány gazdasági előrejelző bizottsága (CNP) szerint idén csaknem 9 százalékkal fog nőni a bruttó és a nettó átlagbér tavalyhoz képest, becslésük szerint 2017-ben a nettó átlagbér meg fogja haladni a 2100 lejt. Viszont a vállalkozók és a Román Nemzeti Bank (BNR) is arra figyelmeztettek, hogy a bérek gyorsabban nőttek tavaly, mint a munka termelékenysége – főleg az iparban –, és úgy vélték, emiatt csökkenhet Románia versenyképessége a régióban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »