Visszaesett a személyforgalom Nagylaknál

Visszaesett a személyforgalom Nagylaknál

Tizedére csökkent a nyugati határátkelőhelyeken az országba belépő személyek száma az elmúlt két napban. Ez feltehetően azzal áll összefüggésben, hogy mind az állam-, mind a kormányfő kijelentette: a koronavírus-járvány miatt két hétre karanténba kell vonulniuk a húsvéti ünnepekre hazatérő román állampolgároknak.

A koronavírus-járvány kitörése után több százezerre tehető a külföldről hazatérő román vendégmunkások száma, heteken át több kilométer hosszú és órák hosszát tartó sorok torlódtak fel a román–magyar határátkelőhelyek belépő oldalán. A határrendészet közleményei szerint a hét elejéig 15-25 ezer közötti személyt léptettek be az országba 24 óránként. Ehhez képest nagyot csökkent a hazatérők száma, már ami a személyforgalmat illeti – mondta az Aradi Híreknek Matei Ionuț Filip, az aradi határrendészet sajtószóvivője.

Hírdetés

Hétfő reggel nyolc órától kedd reggel nyolc óráig a nagylaki országúti határátkelőhelyen (az autópályán csak a kamionok léphetik át a határt) 2200 személyt és 600 gépjárművet regisztráltak. Kedd reggel és szerda reggel nyolc óra között jelentősen csökkentek ezek a számok: 1500 fő és 380 jármű jelentkezett belépésre.

A szóvivő szerint ez azzal állhat összefüggésben, hogy mind Klaus Johannis államfő, mind Ludovic Orban miniszterelnök kijelentette, hogy a külföldről a húsvétra hazatérő román állampolgárokra kéthetes karantén vár, tehát „szobafogságban” töltenék az ünnepeket.

A román határrendészet online forgalomfigyelő alkalmazása szerint szerda este tíz órakor Nagylaknál 10 perc volt a várakozási idő a belépő oldalon, míg 40 perc a kilépő oldalon (este engedik át a külföldieket a magyar hatóságok). (Aradi Hírek)


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »