Visszaemlékezések és hagyományos kulturális rendezvények a Kürtösben

Visszaemlékezések és hagyományos kulturális rendezvények a Kürtösben

Megjelent a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közéleti-társadalmi havilapjának októberi száma. A tartalomból:

A közéleti témák sorába több visszaemlékezés is került. Fábry Zoltán hagyatéka kötelez címmel Hrubík Béla osztja meg gondolatait a jeles felvidéki magyar publicista, író, közéleti ember halálának 50. évfordulója alkalmából.  „A tisztelet kötelez minket, utódokat, hogy időről időre újra elővegyük az ő munkásságát, hogy soha el ne feledkezhessünk arról a humanistáról, aki ő valójában volt, és hogy életműve üzenetként járja be velünk sorsunk útvesztőit, és válaszokat adjon azokra a kérdésekre, melyekre ebben a kusza összevisszaságban, a mindennapokban keresünk“ – fogalmaz jegyzetében Hrubík Béla.

A Kürtös havilap is búcsúztatja Vas Ottót, az ipolysági magyar állami gimnázium egykori legendás tanárát, aki átvitte magával a verset a túlsó partra.

A történelem több jeles évfordulója is köthető az októberhez. Az aradi vértanúkról és az október 23-ai eseményekről ír Balogh Gábor, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányának az elnöke.

A koronavírus krízis ellenére a járás magyar településein több esemény megrendezésére is sor került. Rendhagyó időpontban, szeptember második felében rendezték meg a járás kulturális ünnepélyét, a Juniálist. Idén Kóvár adott otthont a több évtizedes múltra visszatekintő eseményfolyamnak.

Hírdetés

Ipolyhídvégen rendezték meg az Őszirózsa magyarnóta-énekesek országos versenyét. Szüreti ünnepély volt Bussán, imanap Ipolykeszin. Az ipolyhídvégi és ipolynagyfalui hívek egy része Gyurász Pál atya vezetésével Hétfajdalmas Szűz Mária ünnepén kerékpáros zarándoklaton vettek részt, mely során az ipolysági kálváriára és a nagytúri új templomba látogattak el.

A Kürtös szerkesztősége köszönti  a környék szülöttjét Csáky Károlyt hetvenedik születésnapja alkalmából.

Megújult a kelenyei közvilágítás, részletek a havilap októberi számában olvashatóak. Folytatódik dr. Limbacher Gábor palócságot bemutató rovata, ezúttal az októberi Mária-ünnepeket veszi sorra.

Az októberi lapszámból sem hiányozhat a csábi születésű s jelenleg Prágában szolgáló Balga Zoltán atya rovata, a kiskertész tanácsadás valamint a könyvajánló rovat.

Elektronikus formában ITT olvasható a lap. 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »