Vissza a jövőbe – Erdély legnagyobb médiaportfóliójának elmúlt évéről

Vissza a jövőbe – Erdély legnagyobb médiaportfóliójának elmúlt évéről

Nyilvános adat, hogy 2017 decemberében az Erdélyi Médiatér Egyesület a magyar kormánytól 1,45 milliárd forintos támogatást kapott arra a célra, hogy Erdély legkorszerűbb médiaholdingját létrehozza. Az alábbiakban 2018 megvalósításait foglaljuk össze szakmai szempontból, amelyek meghatározzák a cégcsoport majdnem 300 alkalmazottjának, több mint 30 médiacsatornájának működését, és előrevetítik a 2019-es terveket.
A székelyudvarhelyi Príma Press Kft. megvásárlása (2018. január) volt az első lépése az építkezésnek, amivel a Príma Rádió (és az általa működtetett udvarhelyi képújság) is a portfólió része lett az eggyé, Székelyhonná vált négy helyi napilappal, a Vásárhelyi Híradóval, az Udvarhelyi Híradóval, a Csíki Hírlappal és a Gyergyói Hírlappal együtt.

A Krónika erdélyi magyar közéleti napilapot, és az azóta már a Krónika, illetve a Székelyhon heti mellékleteként megjelenő Erdélyi Naplót szintén a Príma Press Kft. adja ki. Az akvizíciók során a cégcsoporthoz került a sepsiszentgyörgyi Friss FM-et üzemeltető Agotika Kft., valamint a gyergyószentmiklósi Mix FM-et, Fény TV-ét, valamint a helyi képújságot is üzemeltető Kelet Info Kft. Szintén a holding tulajdonába került a Nőileg havi magazin, valamint a Cimbora gyereklap portálja, a cimbora.net. A Főtér (foter.ro) 2018 vége óta tagja szervesen a csoportnak, az Előretolt Helyőrség című irodalmi havilap pedig az év közepétől jelenik meg a csoport kiadásában, jelenleg 40000 példányban (de erről majd később!).

A vásárlások kiterjedtek a médiumok minden megjelenési csatornájára is, tehát azok domaincímeit, portáljait, Facebook-oldalait stb. is magukba foglalják. 2018-ban társult a holdinghoz két kisebb oldal: a Nethuszár és a Székelyföld.ma.

2019-ben a portfólió további bővülése várható, ha nem is ilyen léptékben.

Hírdetés

A fent már megnevezett cégek (Príma Press, Agotika, Kelet Info) mellett létrejött a Varjúvár Kiadó és Transversum Kft. Előbbi a külön cégformával addig nem rendelkező projektekért felel (Előretolt Helyőrség, Nőileg, Nethuszár, Székelyföld.ma), illetve szintén a Varjúvár Kiadó működteti a portfólió Dokumentációs és Oknyomozó Műhelyét, a DOM-ot, mely a Székelyhon napilap KILÁTÓ című havi mellékletét is készíti.

A Transversum Kft. a holding pénzügyi-gazdasági-személyzeti-jogi ügyeiért felel, a Varjúvár Kiadó és a Kelet Info Kft. kivételével ő látja el a többi cég ügyvezetését is, valamint a cégcsoport vagyonkezelője és reklámügynöksége is egyben. Azaz a médiaportfólió saját, illetve a társult médiumok reklámfelületeit is a Transversum értékesíti. A céghalmozás nem cél, erre a rádió-, tévé- és képújság-licencek miatt van/volt szükség, különben a teljes engedélyeztetési eljárást újra le kellene folytatni az Audiovizuális Tanácsnál (CNA), a már meglévő audiovizuális engedélyek esetében is.

A cégcsoport teljes IT-támogatását a Magyarországon bejegyzett Magyar Médiaszolgáltatást Támogató Központ Nonprofit Kft. (MMTK) szervezi, egyéb feladatai mellett. Ugyanis az MMTK hivatott az erdélyi holding által megteremtett tudás (nem profitorientált) exportjára is a többi határon túli magyar régióba, azaz Felvidékre, Vajdaságra, Kárpátaljára — Erdély mellett.

A cégcsoport minden tagja túl van a belső pénzügyi átvilágításon, illetve az elkövetkező hetekben zárul az egységes vállalatirányítási rendszer (ERP) bevezetése, ami magyar médiacég esetében először történik meg Erdélyben.

A teljesség igénye nélkül: megtörtént a médiaportfólió kolozsvári, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi, sepsiszentgyörgyi, gyergyószentmiklósi (utóbbi küszöbön áll!) szerkesztőségeinek teljes felszerelése (székhely, infrastruktúra stb.).


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »