Vírushelyzet a zselízi börtönben

Vírushelyzet a zselízi börtönben

A koronavírus-járvány a lévai járási Zselíz városához tartozó Nagypuszta büntetés-végrehajtási intézetét sem kerülte el. Míg 2021. január 15-éig 41 fogvatartottnál mutatták ki a pozitivitást, január 25-én már 181 elítélt volt igazoltan koronavírus-fertőzött.

Az 1952. december 18-án megalakult zselízi büntetés-végrehajtási intézet a vírus megjelenésétől kezdve folyamatosan egyeztetett a járványügyi hatóságokkal, hogy minden szükséges intézkedést a legmegfelelőbben tudjon foganatosítani, mindezt mind a személyzet, mind pedig a fogvatartottak egészségügyi állapotának megóvása és a fertőzésveszély megelőzése céljából. A megelőző intézkedések dacára a jelenleg mintegy hétszáz elítélt ideiglenes otthonaként szolgáló zselízi börtönben is felütötte fejét a járvány.

– fogalmazta meg kérdésünkre a Büntetés-végrehajtási Testületek (ZVJS) szóvivője, Monika Kacvinská, akitől azt is megtudtuk, hogy természetesen hasonló elkülönítő helyiségek vannak kialakítva a pozitívan tesztelt fogvatartottak izolálására is.

Hírdetés

Elmondása szerint a zselízi börtönben tartózkodó fogvatartottak esetében a betegség lefolyása mérsékelt, a rabok többségében tünetmentesek.

– tette hozzá a szóvivő.

Mint mondta, 2021. január 1-je és január 25-e között az antigén tesztelés során összesen 181 fogvatartottnál mutatták ki a pozitivitást. A belső előírásoknak és az intézet válságstábja javaslatainak és határozatainak alapján továbbra is rendszeresen zajlik a tesztelés, ahogy a folyamatos felület- és eszközfertőtlenítés is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »