Vírus miatt korlátozzák a véradást

Vírus miatt korlátozzák a véradást

Korlátozzák a véradást Pestszentlőrincen, mert a kerületben megjelent a nyugat-nílusi vírus. A szúnyogok által terjesztett betegséget embernél mutatták ki az orvosok. A betegség gyors lefolyású, sőt akár tünetmentes is maradhat.

Több száz önkéntest vártak az egész napos véradási akcióra, a városmajori parkba. Néhány kockázati tényező azonban kizáró ok. Most éppen ilyen az is, ha valaki Pestszentlőrincen lakik. A korlátozást azért vezették be, mert az egyik kerületi lakosnál kimutatták a nyugat-nílusi vírust. A betegséget szúnyogok terjesztik és a fertőzöttek közül sokan észre sem veszik, hogy elkapták, olyan enyhe lefolyású.

„Minden véradót, aki itt van megkérdezünk. Minden kivizsgáló orvosunknál ott van ez a lista és megkérdezi, hogy igen, az elmúlt egy hónapban töltött-e legalább egy éjszakát Pestszentlőrincen. Ha igen, akkor emlékszik-e arra, hogy megcsípte szúnyog? Konkrétan azt mondja nem, akkor adhat vért” – mondta Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese.

Hírdetés

Ezt sérelmezte egy pestszentlőrinci férfi is, aki ott helyben akart vért adni, de a korlátozás miatt elküldték. Az indexnek írt levelében arra panaszkodik, hogy az intézkedést túlzónak tartja. Pedig a vérkészítményekre váró páciensekre komoly veszélyt jelenthet a vírus.

„Az emberek 80-85 százaléka abszolút tünetmentesen vészeli át ezt a betegséget, tehát ez nem egy halálos kór, viszont a legyengült immunrendszerű betegeknél és azért aki vérkészítményre szorul az általában legyengült szervezet, ott okozhat komoly idegrendszeri szövődményeket. Ezért ez az intézkedés, hogy inkább biztosra megyünk, ne vegyünk vért azon a területen, múljon el az időszak és akkor utána majd megint” – tette hozzá Dr. Nagy Sándor.

A korlátozás szeptember 6-ig tart és a Vérellátó Szolgálat szerint nem okoz problémát a vérellátásban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »