Virulógus: nem lehet tudni, mennyire véd az oltás a vírusmutációk ellen

Virulógus: nem lehet tudni, mennyire véd az oltás a vírusmutációk ellen

Egyelőre nem lehet tudni, mennyire hatékonyak a védőoltások a koronavírus mutációi ellen. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a dél-afrikai és a brazil mutáció ellen kevésbé védenek a vakcinák – közölte Boris Klempa, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAS) Orvostudományi Központja Virológiai Intézetének munkatársa a Három kérdés a koronavírusról című videóban.

„Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy még ha kisebb is a hatékonyságuk a dél-afrikai vagy a brazil mutáció ellen, a súlyos betegség kialakulásának megelőzésére alkalmasak az oltások” – mondta Klempa.

Hírdetés

Norbert Žilka, a Szlovák Tudományos Akadémia Neuroimmunológiai Intézetének igazgatója a videóban azt mondja, mindegyik vakcina ugyanazzal a céllal készült. „Ellátják a szervezetet a vírus genetikai információival, amelyet azután a sejtek olyan fehérjévé alakítanak, amely a vírus felszínén található, amit azután felismer az immunrendszer” – mondta Žilka.

A tudományos akadémia nemrég tájékoztató kampányt indított a közösségi hálón, hetente kétszer tesz közzé rövid videót Három kérdés a koronavírusról címmel, amelyben a tudósok megválaszolják a járvánnyal és az oltással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »