Virtuózok: Brumi is segít a megmérettetésen

Virtuózok: Brumi is segít a megmérettetésen

Két tehetséges és kitartó fiatal zenész képviseli Marosvásárhelyt a Duna Televízióban látható Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató vetélkedőben: Nagy Krisztina és Jakab Roland Attila.

virtuozok_1_or_bNagy Krisztina

Mindketten a marosvásárhelyi Művészeti Gimnázium diákjai, s több száz jelentkező közül választották ki őket. Korcsoportjukban mindketten a legjobb kilenc közé jutottak.

A Virtuózok első évadjában látott tehetséges zenészek sikerén, példáján felbuzdulva jelentkezett a kilenc éves Nagy Krisztina és az idén nagykorúvá váló Jakab Roland a második évad csíkszeredai előválogatójára, ahol igen erős volt a mezőny. A magyarországi zsűri a magyarlakta területekről jelentkező ötezer jelentkezőből ötszázat válogatott ki, majd korcsoportonként a legügyesebb 29-et. Mindkét marosvásárhelyi fiatal középdöntős lett.

Nagy Krisztina, a kilencéves marosvásárhelyi zongoratanonc felszabadultan mesélt magáról és élményeiről. Megtudtuk, hogy elsős kora óta a Művészeti Gimnázium diákja, és Gyarmati Andrea Katalin a zongoratanárnője. „Már az első Virtuózok vetélkedőjét is követtem, nagyon tetszett, így mikor kiderült, hogy Csíkszeredában is szerveznek előválogatót, elmentünk, hogy részt vegyek a próbán. Már ott is mindenki nagyon ügyes volt, tehetségesek, jól zenéltek. Magammal vittem Brumit, a macimat is, amit édesanyámtól kaptam az első fellépésemkor, és azóta minden koncerten velem van” – mesélte Krisztina.

A sikeres előválogató után sokat készült a vetélkedőre, majdnem minden nap gyakorolta a kiválasztott darabokat. „A színpadon mindig arra gondoltam, hogy minden jól sikerüljön, s tudjam megmutatni a nézőknek, hallgatóknak, hogy milyen szép a klasszikus zene, tudjam megszerettetni velük a darabot, amit játszottam. A középdöntőben, amelyet a nézők május 13-án láthatnak, Mozart C-dúr szonátáját fogom játszani. Szeretem Mozartot, mert kedves, játékos kis darabokat is írt, vicces megoldásokat alkalmaz, mintha udvari táncosoknak írta volna a darabokat, szép dallamokkal” – mondta lelkesen a kislány.

virtuozok_5_or_bJakab Roland

Az ákosfalvi Jakab Roland 7 éves kora óta hegedül, az iskolában felkészítő tanára Negruţ Mariana. Családi hagyományt folytat, hiszen édesapja másodprímás a Maros Művészegyüttesben, és nagybátyja is zenész. Tudja, hogy a Virtuózok nagy csoportjában igen erős a mezőny, mindenki tehetséges és jól felkészült.

„Az elődöntőben már összebarátkoztam egy másik hegedűssel, Váradi Gyulával, ő is nagyon ügyes. A színpadon megpróbáltam magamat adni, megmutatni, mit tudok, felszabadultan hegedülni, és úgy érzem, ez sikerült. Azt szeretném, hogy híres szólista legyek, s jól tudom, hogy igaza van a szaktanároknak: ezt csak úgy érhetem el, ha sokat gyakorolok, és jól kiválasztom, hogy hol tanulok tovább. Naponta három-négy órát, de van olyan nap, hogy nyolc órát is gyakorolok. Nagy vágyam, hogy New Yorkban, a Juilliard Schoolban tanuljak tovább. Meggyőződésem, hogy a Virtuózok vetélkedőn való részvétel is segít nekem az álmom megvalósításában” – mondta Roland, aki a középdöntőben, amelyet május 20-án láthatunk, Maurice Rawell Tzigane című darabját játssza el. Sajnos a hegedűjét nem mutathatta meg, mert az időjárás-változás miatt megrepedt, és javításra szorult.

A műsor első évada nagyon népszerű volt, 3,1 millióan nézték, Facebook-oldalán majd százezer követője gyűlt össze, hatására Magyarországon 14 százalékkal többen jelentkeztek zeneiskolába. A második évad soron következő középdöntőiben Nagy Krisztina pénteken látható majd a Duna Tv-ben, a kicsik versenyében, Jakab Roland pedig május 20-án szerepel a nagyok versenyében. Korcsoportonként három versenyző jut majd tovább a döntőbe.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »