Virtuális évzáró: a nagybalogi Csemadok 2020. évi tevékenységének képes beszámolója

Virtuális évzáró: a nagybalogi Csemadok 2020. évi tevékenységének képes beszámolója

A járvány miatt idén sajnos több Csemadok alapszervezetnek sem állt módjában a hagyományos évzárókat megtartani. A Csemadok Nagybalogi Alapszervezete kihasználva a technikát közösségi oldalán tartott értékelést szervezetük munkájáról, tevékenységéről.

Képekkel idézték fel a 2020 eseményeit, ezekből válogattunk. A koronavírus első hullámát követően még sikeresen megvalósult a gyermektáboruk, amelyben II. Rákóczi Ferencről is megemlékeztek, s Kassát is meglátogatták.

A nagybalogi csemadok alapszervezetnek 240 jegyzett tagja van. A bélyegek árusításából származó bevétel jelenti a szervezet számára az egyik fő anyagi támogatást. A vezetőségi tagok felkeresik a tagságot, így tartják a személyes kapcsolatot fiatalabbakkal, idősebbekkel. Így toborozzák az új tagokat is.

A megemlékezést az emlékműnél Pál Csaba elnök nyitotta meg. Énekelt a Szivárvány énekkar, szavalt Valacsay Levente. Az emlékező beszédet Gebe László református lelkész tartotta. A megemlékezésen betegség miatt személyesen már nem vehetett részt a borzalmak utolsó túlélője, Gesko Ilona. Unokája és dédunokája viszont jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt, és az emlékezés jeléül koszorúztak is. A koszorúzás után az egybegyűltek a gyülekezeti teremben Lehotai Aladár könyvbemutatóján vettek részt. A helyszínen korlátozott számban megvásárolható volt a Málenkij robot – Gömöriek a szovjet lágerekben c. könyv, melynek bevételéből a Csemadok alapszervezete 100 példányszámban újranyomtatta Koós István: Nagybalogi tragédiák c. könyvét.

Hírdetés

A temetőben, a templomkert melletti hősök emlékművét koszorúzták meg. Itt a Csemadok helyi szervezete várta a megemlékezőket. Molnár Jolán vezetőségi tag elmondta Papp Vári Elemérné sz. Sziklay Szeréna: HITVALLÁS c. versét. Mint kifejtette, ez a vers közvetlen a trianoni döntés után született. Egy irodalmi pályázatra írta Szeréna, aki Jánokon született 1880-ban és Budapesten halt meg 1923-ban. Ezzel a verssel megnyerte a pályázatot. Már régebben őrizgették erre az alkalomra, amit Balázs sz. Poznán Mártától kaptak ajándékba. Este 20.20-kor a Torhegyen a cserkészek és kerecsenmotorosok gyújtottak tüzet.

A hagyományőrző gyerektábort a KULTMINOR – Kulturális alap támogatásával valósították meg. A kézművesfoglalkozások és játékok mellett megemlékeztek II. Rákóczi Ferencről és Szinyei Merse Pálról. Kirándulást szerveztek Kassára, többek közt a nagyságos fejedelem kriptájába is ellátogattak. A tábor zárónapján családi nap keretén belül pedig Gyöngyösi Istvánra emlékeztek, s koszorút helyeztek el a kultúrház falán elhelyezett emléktáblánál.

A templomkertben a kopjafánál a szervezet vezetősége és Kluka Norbert polgármester helyezte el a megemlékezés koszorúit.

Összeállította a Csemadok alapszervezet albumából Pál Gabriella.

(HE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »