Virológus: csökken a COVID-betegek átlagéletkora

Virológus: csökken a COVID-betegek átlagéletkora

Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora, a jelenség mögött az állhat, hogy a fiatalabbak közül kevesebben vették fel az oltást – mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A szakember hozzátette: a 70 éven felüliek és a krónikus betegséggel élők többsége megkapta a védőoltást, ugyanígy a 12-18 éves korosztályból is sokan, ezért inkább a közép korosztály még beoltatlan tagjai a veszélyeztetettek.

Arra figyelmeztetett: az influenza és a koronavírus együttes jelentkezése mindig súlyosabb. Az előző szezonban elmaradt az influenzajárvány – csak 10 alatti hivatalosan megerősített eset volt –, a fertőzés terjedését a maszkviselés is erőteljesen korlátozta.

Hírdetés

Annak kapcsán, hogy egy angol kutatás szerint az ottani intenzíven kezelt covidos betegek 99 százaléka nem volt beoltva, a szakember azt emelte ki: a vakcina a fertőzést ugyan nem akadályozza meg, de a súlyos, halálos megbetegedést igen.

Rusvai Miklós beszélt arról is, hogy a delta variáns felfedezése óta is találtak számos újabb mutációt, de ezek között nincs olyan, amely aggodalomra adna okot a terjedőképessége miatt, vagy mert nem véd ellene a vakcina.

A virológus kiemelte: az influenzajárvány közeledtével érdemes kérni az influenza elleni védőoltást is, ezen kívül pedig a maszkviselés az, ami jelentősen korlátozza a különféle vírusok terjedését.

A szakember arra biztatott mindenkit, hogy a tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóhelyeken viseljen maszkot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »