Virágzik Romániában a fegyverkereskedelem

Virágzik Romániában a fegyverkereskedelem

Romániában tevékenykedő fegyverkereskedőkről sugárzott riportot a Sky News. A riport szerint akár terroristáknak is adnak el fegyvereket.

5 terr_b(a Sky News felvétele)

Romániai fegyverkereskedő bandától készített oknyomozó riportot brit Sky News televíziós csatorna, amely tegnap hozta nyilvánosságra az anyagot. A tévécsatorna stábja a kapcsolatfelvételt követően hónapokig alkudozott a banda tagjaival, majd amikor megállapodtak, az ország egyik elhagyatott részén találkoztak velük, egy erdőben, ahol nem volt mobil térerő.

Az arcukat kámzsával, illetve kendővel eltakaró fegyverkereskedők előbb megmotozták őket, mobiltelefonjaikat bezárták az autóba, majd megmutatták a gépkocsijuk csomagtartójában levő árut. A fegyvercsempészek amúgy tudtak róla, hogy egy tévéstábbal van dolguk, amely arról készít műsort, milyen könnyű fegyverhez jutni, azonban nem érdekelte őket, mivel azt hitték, ennek ellenére is megvásárolják tőlük a fegyvereket.

A fegyvereket a lőszerrel együtt Ukrajnából szerezték be, elmondásuk szerint korlátlan mennyiség áll a rendelkezésükre. Romániából egy másik banda juttatja el őket Nyugat-Európába és a Közel-Keletre. A fő célpont ugyanakkor Nyugat-Európa. Elmondásuk szerint bárkinek eladják a fegyvereket, nem számít, hogy bűnözőkről vagy terroristákról van szó. A fegyverek között volt egy 3000 euróért kínált távcsöves puska, osztrák Steyr puska, félautomata puskák, vadászpuskák és pisztolyok is. A legnagyobb „sztár” azonban az AK-47-es gépkarabély – a híres Kalasnyikov – volt, amelyet 1700 euróért kínáltak, és amely az iszlamista terroristák egyik legkedveltebb fegyvere. Erre van Európában jelenleg a legnagyobb kereslet.

A csempészek elmondták, ők maguk csupán lőfegyverekkel foglalkoznak, de kapcsolatban állnak egy másik bandával is, amely viszont már nehézfegyverzetet is árul a feketepiacon. Amikor aztán a tévések közölték, hogy nem akarják megvásárolni a fegyvereket, a csempészek összepakoltak, és elhajtottak.
A News.ro hírügynökség a hétvégén bemutatott film nyomán vasárnap megszólaltatta Mihăiţă Calimente parlamenti képviselőt, a külügyi hírszerzést (SIE) felügyelő parlamenti bizottság elnökét, aki szerint Romániában rendszerint gyorsan kézre kerítik a fegyvercsempészeket, és elmondta, nem kapott a SIE részéről ilyen jellegű fegyvercsempészetre vonatkozó tájékoztatást.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »