Virágok jelentései nem csak férfiaknak

Virágok jelentései nem csak férfiaknak

Virágainknak, amelyek a tavasszal a természet utánozhatatlan szépségű ruháját szövik, külön egyéniségük van. Mindegyiknek mást és mást jelent lénye, és ha ezeket tudjuk olvasni is, már nem lesznek megfejthetetlenek és véletlenszerűek sem az ajándékba adott vagy kapott, sem a festményeken ábrázolt virágok szavai.

Könnyen tanulmányozhatjuk a virágszimbológia festészetben való megjelenését az egyik leghíresebb magyar oltárképen, mely „M.S. mester” selmecbányai gótikus szárnyas oltáráról származik. A kép a Vizitáció címet viseli, és Mária és Erzsébet találkozását ábrázolja. Az előtérben lévő virágok nem véletlenszerűen kerültek oda, de mégcsak nem is egyszerűen a mennyei anyák szépségének kihangsúlyozására, hanem ezen kívül más, finomabban megragadható szinten is hordoznak jelentést. 
 
A bal oldalon lévő kék írisz a szűzies anyaság, illetve alakja miatt a szenvedés és fájdalom szimbóluma.
 
A jobb oldalon látható piros növény a pünkösdi rózsa. 
 
Tüskétlensége folytán „virágnyelven” Máriára utal mint a nőiség legtisztább alakjára, és piros színe által egyszerre szeretetére és fájdalmára.
 
Középen is megbúvik még egy apró virág: a szamóca. Ennek három részes levele a Szentháromságot, fehér virágának öt szirma Krisztus öt sebét, és a mindenki által ismert lelógó, pirosló termései Krisztus vércseppjeit, így áldozatát jelentik.
 
Eszerint tehát az üdvös tisztaság, tiszta szeretet lengi körül a jelenetet. De már elővételeződik a fájdalom és szenvedés, melyet Máriának át kell élnie, valamint Krisztus keresztútja, eljövendő fájdalmas, mégis szentséggel átitatott sorsa.
 
De nem csak a művészetben élhetünk a virágok adta rejtnyelvvel. 
 
Ajánlott tudni e virágok jelentését is, hogy csokrunk beszélhessen helyettünk. 
Néhány ismertebb virág jelentése
A gyakran látott vörös rózsa – ezt mindenki ismeri – szerelmet, szenvedélyt jelent. Lángoló szerelem jeléül szokás adni.
 


 
Testvére, a fehér rózsa – bár még mindig erősen kötődik a nőiséghez, női lélekhez, színe miatt más jelentést nyer – makulátlanságot sugárzó fehér színének köszönhetően a tisztaság, a tiszta szeretet, esetleg szülői szeretet virága. A vörös rózsa lángoló szenvedélyességéhez képest nyugodtságot, megfelelő távolságtartást sugall. Tiszteletünket fejezhetjük ki vele. 
 
Szerelmi ajándék esetén a lelkeink mély találkozását, mennyei, nyugodt boldogsággal telt érzésünket mutatja. Vallási nyelven Szűz Mária mint az ártatlan, tiszta nőiség virága. A festményeken Árpádházi Szent Erzsébet attribútuma a fehér rózsa, ugyanis mikor a szegényeknek kenyeret osztott, és sógora számon kérte volna az udvari vagyon elherdálásáért, a kosárban lévő kenyerek rózsákká változtak. A fehér rózsák itt is a tiszta, ártatlan szeretet jelei.
 
A nárcisz gyönyörű virág, de vigyázzunk vele! Ha ismerjük Narküsszosz legendáját, jelentése is ismert lesz számunkra. Ez a híres szépségű ifjú ugyanis sok nimfának megtetszett, de mindüket visszautasította. Egyszer egy tó vizében meglátta saját arcát, és beleszeretett saját tükörképébe. Így ugyanazt élhette át, mint a nimfák, a viszonzatlan és beteljesületlen szerelem kínjait. Reggelre a tó partján e sárga virágokat találták teste helyett. 
 


 
Így lett az önimádat, hidegség, a viszonzatlan szerelem és a búcsú jelképe. Később azonban ez a keserű jelentése némiképp módosult. 
 
Mára a tisztelet és alázatosság harmóniáját jelentheti, erős szára, egyenes tartása és ugyanakkor lehajló nyaka miatt.
 
A nefelejcs nevéhez hűen az emlékezet virága. Szerelmi ajándékként az igaz, hűséges szerelmet jelenti. A vallás nyelvén az isteni parancsok állandó megtartását jelképezi. A régi magyar elnevezése: szemvigasztaló. Hosszú útra indulóknak, esetleg elhunyt szeretteinknek a legszebb „búcsú”-ajándék.
 


 
Végül, de nem utolsó sorban az orchidea szavait fordítottuk le. Ez a virág viszonylag friss lakó nálunk, Európában tömegesen csak a XX. században terjedt el. Egyrészt – szerelmesek között – a szépség, finomság, gyöngédség társíthatók hozzá, az érett nőiség, megérett szerelem virága. Másrészt a kifinomultság, műveltség kifejezésére is használják. Olyan embernek ajándékozhatjuk, akit tisztelünk tudása, műveltsége, bölcsessége, kifinomult gondolkodásmódja és érzésvilága miatt.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »