Viorica Dăncilă veszélyesnek tartja, hogy Frans Timmermans „uniós atombombával” fenyegette meg Romániát

Viorica Dăncilă veszélyesnek tartja, hogy Frans Timmermans „uniós atombombával” fenyegette meg Romániát

Helytelennek és veszélyesnek nevezte Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán, hogy az Európai Bizottság (EB) első alelnöke a 7-es cikk szerinti eljárással fenyegette meg Romániát.
Dăncilă egy kampányrendezvényen az európai parlamenti választásokkal hozta összefüggésbe azt a hétfőn nyilvánosságra került levelet, amelyben Frans Timmermans – aki az európai szocialisták csúcsjelöltje is – jogállamisági eljárást helyezett kilátásba Románia ellen, ha hatályba lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait. „Csalódott vagyok. Kilenc évig voltam EP-képviselő, több bizottságot láttam, de ilyesmivel nem találkoztam. Nekem politikai indíttatású lépésnek tűnik, hogy (Timmermans) két héttel a választások előtt ilyen levelet küldjön a román kormánynak” – méltatlankodott a szociáldemokrata miniszterelnök.

Dăncilă hozzátette: a bukaresti parlamentet a román választók hatalmazták fel arra, hogy törvényeket hozzon, a kormány pedig nem avatkozott be a büntetőjog módosításába és nem is kérhetik ezt tőle.

Hírdetés

A román kormányfő szerint az EB által 12 éve megfigyelés alatt tartott Romániával szemben Brüsszel kettős mércét alkalmaz. Dăncilă a többi uniós polgárral azonos elbánást sürgetett a román állampolgároknak. „Mindannyian, akik Európa-pártiak vagyunk, azt akarjuk, hogy Európa erős és egységes legyen. Ehhez azonban bizalmat kell ébresztenünk a tagországok, köztük Románia polgáraiban, hogy valamennyiüket korrekt, egyenlő bánásmódban részesítik” – idézte az MTI a miniszterelnököt.

A szankciókat korábban is kilátásba helyező Timmermans a román vezetőknek múlt hét végén küldött levelében első ízben fenyegette meg Romániát a 7-es cikk szerinti eljárással, melyet az uniós szakzsargonban atomfegyvernek neveznek. Úgy értékelte: a büntetőjog áprilisban megszavazott módosításaival a román parlament gyakorlatilag büntetlenséget biztosít az elkövetőknek számos – köztük korrupciós – bűncselekmény esetében. Frans Timmermans szerint a jogállamisági eljárás azt az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (CVM) váltaná fel, amellyel az EB a romániai igazságügy helyzetét tartja megfigyelés alatt a 2007-es tagfelvétel óta.

A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártnak (PSD) már régóta feszült a viszonya a bukaresti igazságügyi reformot bíráló európai pártcsaládjával. Az európai szocialisták az EP-választási kampány idejére felfüggesztették kapcsolatukat a PSD-vel.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »