Viorica Dăncilă: Felfelé ível a román gazdaság, az elkövetkező időszakban további növekedésre lehet számítani

Felfelé ível a román gazdaság és az elkövetkező időszakban további növekedésre lehet számítani – hangoztatta a keddi kormányülés elején Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataira hivatkozva a kormányfő rámutatott, márciusban 4,6 százalékkal, az első negyedévben pedig 6,6 százalékkal nőtt az ipari forgalom az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. Márciusban a nettó átlagbér meghaladta a 3000 lejt, a bruttó átlagbér pedig az 5000 lejt. „Ez azt jelenti, hogy az emberek tavaly márciushoz viszonyítva 13,5 százalékkal, 2016 márciusához képest pedig 50 százalékkal keresnek többet” – nyomatékosította a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a bérnövekedés nemcsak az állami, hanem a versenyszférában is tetten érhető, ami arra enged következtetni, hogy jól működik a gazdaság, a kormány intézkedései meghozták a várt hatást.

A kormányfő kiemelte, hogy az ágazati minimálbér 3000 lejre emelésének következtében jelentősen bővült az építőipar.

Hírdetés

A miniszterelnök szerint a megbízható intézmények által összeállított statisztikák cáfolják az ellenzék “gazdasági vészforgatókönyveit’.

„Legutóbb, a Fitch Ratings hitelminősítő stabil kilátásokkal megerősítette Románia hosszú futamidejű deviza adósbesorolását, márciusban a Standard & Poor döntött hasonlóképpen. Ezek igazolják a kormány törekvéseit, hogy makrogazdasági stabilitást alakítsanak ki, ami növeli a külföldi befektetők bizalmát” – közölte a kormányfő.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »