Viorica Dăncilă: Büszkeséggel emlékezünk meg Brüsszelben és Bukarestben a román fejedelemségek egyesüléséről

Viorica Dăncilă: Büszkeséggel emlékezünk meg Brüsszelben és Bukarestben a román fejedelemségek egyesüléséről

Büszkeséggel emlékezünk meg Bukarestben, de Brüsszelben is a román fejedelemségek egyesüléséről egy olyan periódusban, amelyben Románia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét – írja Viorica Dăncilă miniszterelnök január 24-e ünnepének alkalmából kiadott üzenetében.

„Ez az esemény a bizonyítéka annak, hogy a román népnek mindig volt ereje az egyenes utat választani. Bízom nemzeti és európai sorsunkban. Bízom Romániában és a románokban” – fogalmaz üzenetében a kormányfő.

Dăncilă emlékeztet, amikor 1859. január 24-én Alexandru Ioan Cuzát megválasztották Havasalföld és Moldva uralkodójának, Románia „kedvező” európai helyzetben volt, több „baráti országgal” tartott kapcsolatot.

Hírdetés

„Kedvező volt a külpolitikai helyzet, voltak baráti országok, de legfőképpen volt egy kiemelkedő elit, és egy népakarat, hogy „kiszárítsák a Milcovot” és eltöröljék a románok közötti határokat” – mutat rá üzenetében a kormányfő.

Dăncilă kifejtette: a román nép megtapasztalta „a belső kohézió erejét”, és az egyesüléssel lerakták a mai Románia alapjait.

„Ez a történelmi tett a mai Románia alapja, és erre épül nemzetünk jövője, egy modern, az európai értékek mellett elkötelezett társadalom, amelyben tiszteletben tartják és védelmezik az alapvető emberi jogokat és szabadságokat” – írja üzenetében a miniszterelnök.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »