Villámcsődület Gyergyóban a madarak és fák napján

Villámcsődület Gyergyóban a madarak és fák napján

Gondolkodj, cselekedj környezettudatosan! – ez a felszólítás vált olvashatóvá a diákok kezében tartott betűkből a keddi gyergyószentmiklósi villámcsődületen.

kornyezettudatos_fashmob2_or_b

A madarak és fák május 10-ei napjára időzített megmozdulás a Pro Terra Alapítvány és a Gyermekek Háza közös környezetvédelmi programsorozatának részeként valósult meg. A Salamon Ernő Gimnázium egyik kilencedikes osztályának diákjai vonultak a főtéri parkba, hogy az általuk ültetett és ápolt búzafüvet a járókelőknek ajándékozzák. Előbb kezükben tartott felirattal hívták fel a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra, majd szóban is megkérték a megajándékozottakat, hogy ápolják, gondozzák a baba formájú földlabdába ültetett tönkölybúzát.

„A villámcsődület célja felhívni a figyelmet arra, hogy az emberek képesek és tudnak tenni közvetlen környezetükért. Tulajdonképpen a cselekvésre való ösztönzés volt az akció lényege” – tájékoztatott a megmozdulás céljáról Szőcs Zsuzsanna, a Pro Terra Alapítvány vezetője. Elmondta, a Polgár-Társ Alapítvány és a Mol Románia támogatásával megvalósuló projektnek összesen hét állomása lesz, valamenynyi a környezettudatos magatartás, a környezeti nevelés témakörökre összpontosít.

A program részeként mini dendrológiai park létesül a Gyermekek Házának udvarán, rendbe teszik az épület környékét, ökodizájntábort szerveznek, rajz- és poszterpályázat révén irányítják a figyelmet a vízzel való takarékoskodás fontosságára. A Pro Terra Alapítvány ugyanakkor rajz- és poszterpályázatot hirdetett a Facebook-oldalán.

A Takarékoskodj a vízzel és forrásaink feltárása témakörben meghirdetett pályázatról Szőcs Zsuzsanna elmondta: időszerű a téma, hiszen év elején Gyergyószentmiklóson és a környező falvakban nehézség adódott a vízellátással, volt olyan utca, ahol három napig egyáltalán nem volt vezetékes víz, ezért pánikszerű hangulat alakult ki a lakosság körében. A pályázattal azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek és fiatalok legyenek tudatos vízfogyasztók. A pályázati kiírás elérhető a Proterraalapitvany.org címen.

A növények ötödét kipusztulás fenyegeti

A klímaváltozás, élőhelyük elvesztése, betegségek és invazív fajok elszaporodása miatt az ismert növényfajok ötödét kipusztulás fenyegeti egy, a globális növényvilágról készült brit felmérés szerint. A tudósok becslése szerint a tudomány ma mintegy 390 ezer növényfajt ismer. Tavaly 2034, addig ismeretlen növényfajt fedeztek fel – idézte a BBC News a brit Királyi Botanikus Kert (RBG) jelentését.

A beszámoló ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a növényfajok 21 százalékát a kipusztulás fenyegeti. Ennek főbb okai között a klímaváltozást, az élőhely elvesztését, a különböző betegségeket és az invazív fajok elterjedését sorolták fel – olvasható az MTI-n.

Kathy Willis professzor, a London délnyugati részén található világhírű növénykert és botanikai kutatóállomás, a RBG Kew tudósa elmondta: „nagyon fontos, hogy megtudjuk, hány növényfaj él a Földön, hol találhatóak, milyen kapcsolatban állnak egymással az egyes növénycsoportok, hiszen a növények alapvetőek az emberiség jóléte szempontjából. Ellátnak minket táplálékkal, üzemanyaggal, gyógyszerrel, és a klímánk szabályozásában is szerepet játszanak”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »