Vilim szerint az asztmás betegeket előnyben kell részesíteni az oltásnál

Vilim szerint az asztmás betegeket előnyben kell részesíteni az oltásnál

Az asztmás betegeket be kell sorolni a koronavírus elleni oltás második hullámába, sürgeti az Allergiás és Asztmás Betegek Szlovákiai Szövetsége a koronavírus-fertőzés rendkívül veszélyes voltára hivatkozva.

Annak érdekében, hogy elkerüljük az egészségügyi rendszer összeomlását, az érdekvédelmi szövetség szerint elsőként a társadalom leginkább veszélyeztetett rétegeit kell beoltani, köztük az asztmás betegeket. Nekik a szövetség elnöke, Andrej Vilim szerint előnyt kellene élvezniük a katonasággal, a rendőrséggel és a tűzoltósággal szemben.

A szövetség elnöke megdöbbentőnek tartja, hogy az asztmás betegek nincsenek konkrétan veszélyeztetett csoportként besorolva a második oltási hullámba. „Az előnyben részesítendők között ugyan szerepel az egyéb krónikus betegségben szenvedő páciensek megnevezés, akik közé feltételezhetően besorolhatjuk az asztmás betegeket is, de a félreértések elkerülése érdekében szeretnénk, ha az egészségügyi tárca konkrétan feltüntetné az asztmás betegeket“ – tette hozzá.

Hírdetés

Vilim az Európai Unió ajánlására hivatkozik, miszerint az első vonalba tartozók után, mint az egészségügyi dolgozók, orvosok és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények alkalmazottai, az idős és beteg embereket kell beoltani.

Nem is szólva a sportolók előnyben részesítésével kapcsolatos botrányról, amit méltánytalanságnak tartok“ – vélekedett a szövetség elnöke.

Emlékeztetett továbbá a tudósok megállapítására, miszerint ha egy országban egymillió, a legidősebb korosztályhoz tartozó embert beoltanak, a koronavírus miatti halálozási arány 70 százalékkal csökken.

(Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »