Világzene egy mérai csűrben

Világzene egy mérai csűrben

Csütörtöktől vasárnapig számos koncerttel, táncházzal és egyéb kísérőrendezvénnyel várja az érdeklődőket az első mérai világzenei fesztivál. A szervezők az első két nap eseményeire ingyen várják az érdeklődőket.

08 mera_b

Mindössze 20 százaléka kelt el a most hétvégén, július 29–31-e között sorra kerülő Méra – World Music Fesztiválra szóló jegyeknek, a szervezők azonban arra számítanak, hogy a helyszínen számottevően többen vásárolnak majd belépőt – mondta el Bethlendi András és Varga Zoltán, a rendezvénysorozat két főszervezője kedden a kolozsvári K+ közösségi térben tartott sajtótájékoztatón.

Jámbor, a kabalabivaly

A világzenei csűrfesztivál mérai helyszínén már az utolsó simításokat végzik, és bár a programsorozatot hivatalosan csak péntek délután nyitják meg, a fesztiválozók már csütörtöktől kezdődően zenés programok közül válogathatnak a Kolozsvártól 13 km-re található településen. A csütörtöki és pénteki rendezvények ráadásul ingyenesek, csak a szombati és vasárnapi programokra kell jegyet váltani.

Csütörtökön a Góbé zenekar lép fel, pénteken pedig az I. Kalotaszegi Zenésztalálkozón vehetnek részt az érdeklődők a Csűrszínpad előtt. A kalotaszegi településen egyébként több helyszínen várják a látogatókat (Csűrszínpad, Szarka-telek, Csűrstúdió, Csűrfia, Jámbor Zóna), és a nyolc meghívott zenekar mellett közösen lépnek fel palatkai és kalotaszegi zenészek, a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató felfedezettjei pedig gálaműsort tartanak.

Az erdélyi és magyarországi zenekarokon – a Góbé zenekar, az Esszencia, a Harmadik zenekar, a Buda Folk Band, Herczku Ágnes & Nikola Parov Quartet, a Tárkány Művek, illetve a Nadara – kívül a holland Limberger Tcha és Benjamin Clément is zenél majd. A Szarka-teleken végig folk-kocsmában mulatozhatnak a táncoslábú résztvevők, itt csütörtök este a Harmadik zenekar húzza a talpalávalót. Egy Jámbor Zónát is kialakítottak azok számára, akik a csendet, a nyugalmat élveznék a programok közötti szünetekben. Az elnevezést a rendezvény 30 éves kabalaállata, Jámbor, a bivaly inspirálta.

Kísérőrendezvények kicsiknek, nagyoknak

A zenei műsorokon kívül változatos kulturális tevékenységeken is részt vehetnek a Mérába látogatók és a helyiek. A Csűrstúdióban dokumentumfilmeket vetítenek, a Csűrfiában pedig gyerekeknek szóló programokat szerveznek: kézműves foglalkozások, gyerekelőadás, gyerektáncház, néptáncoktatás és bábszínház is várja a kicsiket. A mérai népviseletet is megismerhetik az érdeklődők, ezt kétszer is bemutatják majd a helyi tájházban. Az Igen, tessék!-eresznél kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt a fesztiválozók, többek között a szórványközpontokról és a Páva-jelenségről is szó lesz.

A helyszín vonattal, autóbusszal, autóval, biciklivel és taxival is megközelíthető. Ez utóbbi például a szervezők szerint nagyjából 30 lejbe kerül. A természetvédelem jegyében pedig a Facebook-esemény platformján található Telekocsi elnevezésű programmal is kijuthatnak azok, akik szívesen társulnának más odautazókhoz. A résztvevők sátorhelyet bérelhetnek, de helyieknél is megszállhatnak. Szállást a camping@meraworldmusic.com e-mail címen lehet foglalni.

A jegyeket elővételben a Méraworldmusic.com, illetve a Biletmaster.ro oldalon lehet megvásárolni. A napijegy ára elővételben 29, a bérleté 49 lej. A fesztivált támogatni vágyók adományjegyet is vásárolhatnak. A helyszínen a jegyek ára 10 lejjel lesz drágább.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »