Világújdonság az új magyar csuklósbusz

Világújdonság az új magyar csuklósbusz

Új, magyar fejlesztésű és gyártású csuklós autóbuszt mutatott be a Kravtex-Kühne Csoport csütörtökön, a Budapesten megrendezett 51. Autóbusz Szakértői Tanácskozáson.

A Credobus Econell 18 Next-tel a mosonmagyaróvári-győri gyártó újraindítja az évek óta szünetelő magyar csuklósbusz-gyártást. A járműújdonság világszinten is az egyetlen 19,5″ kerékrendszerű csuklós busz. Az innovatív futómű-konfigurációval és az optimalizált vázszerkezettel a busz saját tömege legalább 3 tonnával alacsonyabb versenytársainál – mindössze mintegy 14 tonna.

Az áttörést jelentő tömegcsökkentésnek köszönhetően az Econell 18 Next üzemanyag-felhasználása minimum 15 %-kal, éves CO2-kibocsátása pedig mintegy 10.000 kg-mal kedvezőbb versenytársainál. A cégcsoport többek között az új típussal összefüggésben több mint 20.000 négyzetméteresre bővíti mosonmagyaróvári gyártócsarnokát, ahol 2022-ben megkezdődhet a csuklós buszok szériagyártása.

Hírdetés

A 18,17 méter hosszú autóbusz szélessége eléri a műszakilag megengedett maximális értéket (2.55 m), és vázgeometriája is jelentősen megújult. Mindez nagyobb állófelületet, szélesebb járófolyosókat és kényelmesebb üléselrendezést eredményez. A megnövelt mellső túlnyúlásnak köszönhetően az első utasajtó két átjárót biztosít, és jelentősen nőtt a vezetőfülke mérete.

Az utast fókuszba helyező konstruktőri szemlélet a jármű minden elemén tetten érhető: az elvárt utastér-kialakítás határozza meg a szerkezeti felépítést, és nem fordítva!

A jármű fejlesztését Szombath Imre főkonstruktőr, a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. kutatás-fejlesztési vezérigazgató-helyettese vezette.

Az új csuklós busz gyártása hagyományosan a cégcsoport két telephelyén történik: Mosonmagyaróváron a festett-fényezett vázszerkezet és a fém alkatrészek szettjei készülnek, Győrben pedig az összeépítés és készre szerelés zajlik. Ugyanakkor az előállítás országszerte közel 100, gyártási tevékenységet is folytató beszállítónak ad munkát, többek között az alábbi társaságoknak:


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »