Világszínvonalú berendezés a komáromi kórházban

Világszínvonalú berendezés a komáromi kórházban

Mintegy 4,5 millió euró ráfordítással megkezdődött a komplex onkológiai részleg kiépítésének első fázisa – jelentette be sajtótájékoztatóján Milan Leckéši, a kórházat működtető Agel csoport vezérigazgatója.

Ezt a beruházást az Agel prioritásként kezeli és saját forrásból finanszírozza. Az első fázisban a sugárkezelésre szolgáló eddigi műszert olyan korszerű, világviszonylatban is új CT-szimulátorral ellátott lineáris részecskegyorsítóra cserélik, amilyet sem Csehországban, sem Szlovákiában nem alkalmaztak eddig. A jövőre várható második fázisban a diagnosztikai berendezéseket korszerűsítik.

Hírdetés

Pavel Demeter, az onkológiai osztály főorvosa rámutatott: az új berendezésnek köszönhetően a sugárkezelés során jóval pontosabban körbe lehet határolni a rákos sejteket, kevésbé károsodnak a környező egészséges szövetek, ezáltal növekszik a kezelés hatékonysága. Mivel a műszer nagyobb hatásfokkal dolgozik, több beteget tudnak kezelni, az eddigi napi 30 helyett 50-et. „Az új berendezést legkésőbb december elején szeretnénk üzembe helyezni – mondta Miroslav Jaška, a komáromi kórház igazgatója. – Sajnos, sugárkezelésre addig Pozsonyba vagy Nyitrára kell utazniuk a betegeknek, de az onkológiai járóbeteg- és fekvőbetegrészleg folyamatosan működik.” A régi műszert már elszállították, folyik a helyiségek felújítása és átalakítása az új berendezés fogadására, valamint a kiszolgáló személyzet képzése.

A komáromi kórházban eddig évente mintegy 700 onkológiai beteget tudtak ellátni, ez a szám az új berendezés üzembe helyezését követően 1200-ra nő. Várhatóan növekszik a kórház vonzáskörzete is, és a Komáromi járás mellett az Érsekújvári, a Lévai, a Dunaszerdahelyi, a Vágsellyei, a Galántai, a Nagykürtösi és a Korponai járásból is fogadják majd a betegeket, ami azt jelenti, hogy kb. félmillió lakost ellátó regionális központtá válik a komáromi kórház onkológiai osztálya.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »