Világszerte kapósak a román fegyverek

Világszerte kapósak a román fegyverek

Továbbra is jelentős az érdeklődés a Romániában gyártott fegyverek iránt, az ország 2015-ben 156 millió euró értékben exportált fegyvereket a világ országaiba.

rofegyv_b

A Gândul hírportál által pénteken ismertetett összesítés szerint ez csupán két százalékkal múlja alul az egy évvel korábbi adatokat. Románia veszített ugyan jelentős, zömmel európai ügyfeleket, ugyanakkor olyan új vásárolókat sikerült „felhajtania”, amelyek az elveszített kliensekhez hasonló nagyságrendben vettek Romániában gyártott fegyvereket.

Érdekesség, hogy a legjelentősebb ügyfél immár hagyományosan az Egyesült Államok, amely az elmúlt hat évben folyamatosan élen állt a román haditechnika felvásárlásában. 2015 viszont még ebben a tekintetben is rekordévnek számít: Washington több mint 60 millió euró értékben szerzett be romániai fegyvereket, vagyis a teljes forgalom mintegy 40 százalékát tették ki az Egyesült Államoknak eladott fegyverek.

Meglepetésnek számít, hogy olyan országok, mint Szaúd-Arábia és Gabon, amelyekkel korábban kisebb értékű tranzakciókat kötött Románia, most egyenként 15 millió eurós nagyságrendben szereztek be romániai fegyvereket. Ugyancsak érdekesség, hogy nőtt a Magyarországra irányuló fegyverexport is. Megjelent egy új ügyfél is: Dél-Afrika, amely ugyanakkor nem igazán jelentős mértékben vásárolt. Jelentős veszteségek is vannak: Hollandia, Norvégia, Macedónia és Szlovákia tavaly semmit sem vásárolt, bár a hollandok például az előző években jelentős ügyfélnek számítottak.

Bukarest amúgy nem csupán a Romániában gyártott fegyverek értékesítéséből tett szert haditechnikával kapcsolatos bevételekre. Az országon áthaladó fegyverszállítmányok 49,51 millió eurót hoztak a konyhára, 5,27 millió euró pedig más országok közötti fegyverügyletekben folytatott közvetítés „jutalma”.

A legfőbb partner, az Egyesült Államok többek között vadászfegyverekre szerelhető távcsöveket, több mint 18 ezer félautomata puskát, közel 14 ezer pisztolyt, 4300 gépkarabélyt, 638 könnyű géppuskát, valamint nehézgéppuskákat, légvédelmi géppuskákat és gránátvetőket is vásárolt.
A második legnagyobb ügyfél Izrael, amely 16,75 millió euró értékben vásárolt romániai haditechnikát, a harmadik pedig Szaúd-Arábia, 15,8 millió euróval.

Európában Bulgária a legnagyobb ügyfél 7,98 millió euróval, őt Németország (2,84 millió euró) és Nagy-Britannia (2,32 millió euró) követi. A meglepetésügyfél Magyarország a hetedik az európai kliensek listáján 1,13 millió eurós „bevásárlással”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »