Világszerte Castrót gyászolják

Világszerte Castrót gyászolják

Katolikusok emlékeztek Fidel Castróra Havannában. A hétvégén elhunyt forradalmár-diktátort a világ számos más részén is gyászolják: az észak-koreai rezsim és a japán kormány is kifejezte együttérzését. Kubában december negyedikéig nemzeti gyászt tartanak.

Castro katolikus hitben nevelkedett, meg is keresztelték, később viszont ateistának vallotta magát. Hatalomra kerülése után Kubát is ateista állammá nyilvánította, üldözte a papokat, és egyházi iskolákat záratott be. Politikáján csak a kilencvenes évek elején enyhített, amikor ismét garantálta a vallásszabadságot, és ateistából szekuláris állammá nyilvánította az országot.

Ecuadorban szabadtéri koncerttel emlékeztek a kubai vezetőre.

Az észak-koreai kommunista diktátor pedig levélben fejezte ki együttérzését Fidel Castro testvérének, Raúl Castrónak. A levelet az állami televízió ismertette:  „Habár eltávozott, az általa véghezvitt nagyszerű hőstettek örökre megmaradnak két országunk népének és a fejlődő emberiség szívében.”

Részvétét fejezte ki a kubai népnek a japán kormány is. „Japán és Kuba kormánya nagyon magas szintű és aktív megbeszéléseket folytat, és az emberek is aktívan tartják egymással a kapcsolatot. Hisszük, hogy a jó kapcsolatunk a korábbi elnök után is folytatódni fog” – mondta el Hagiuda Kóicsi, a japán kormány helyettes szóvivője.

Fidel Castro életének kilencvenedik évében hunyt el. Temetését december negyedikén tartják Santiago de Cubában. Az országban addig nemzeti gyász van érvényben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »