Világritkaságnak számító barokkzenei opera a Müpában

Világritkaságnak számító barokkzenei opera a Müpában

Egy Magyarországon még sohasem játszott francia barokkzenei operát mutat be a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar Vashegyi György vezényletével hétfőn este a Müpában. A mű különlegességeiről és a francia szólóénekesektől Vashegyi György beszélt.

Több éve tart már az a francia-magyar együttműködés, amelynek célja a szinte végtelen francia barokkzenei repertoár feltárása. “Főként operákat csinálunk 2012 óta, francia partnerekkel, elsősorban énekesekkel, úgy, hogy a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar működik közre az én vezényletemmel. Ám

a szereposztás kizárólag nemzetközi specialistákból áll, akiket a Versailles-i Barokk Zenei Központ válogat ki”

– mondta az InfoRádiót Vashegyi György, a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar vezetője, karmester, a régizene szakértője.

Kiemelte: a Párizsi Operaház 1673-as megalapítása utáni bő 110 évből több mint 500 egész estés opera maradt ránk. Ezek közül viszont csak egyetlen olyan mű van, ami bibliai témát dolgoz fel operaszínpadon – ez Montéclair: Jephté című alkotása, amit március 11-én láthat először a nagyközönség a Müpában.

Hírdetés

Egy bibliai téma operafeldolgozása “abban a korban nagyon nehézkes volt, mert

ahogyan templomban sem lehetett világi témát ábrázolni, úgy az operaszínpadot is méltatlannak érezték a bibliai témák ábrázolásához. Ez az egyetlen mű, amelynek ezzel sikere volt.

1772-ben mutatták be a Párizsi Operában. Három verzió készült az operából, és az 1773-ben, a szerző halálának évében bemutatott utolsó verziót vesszük mi most lemezre. Ez a verzió a 18. század óta a világon sehol nem hangzott el” – emelte ki Vashegyi György.

A bibliai történettel ellentétben az operának nem tragikus a végkifejlete. Ezzel kapcsolatban a szakember elmondta: a Bírák Könyvének ez egy sötét története, amelyben Jephté valóban feláldozza a lányát, de ezt a színpadon így ábrázolni szinte lehetetlen. Vashegyi felidézte: Handel Jephtája (utolsó eredeti oratóriuma, amely körülbelül két évtizeddel készült a Montéclair-mű után) is egyfajta “happy enddel” végződik.

Vashegyi György felidzéte: a barokkzenei opera közismert művészeket vonultat fel. Jephtét a világszerte ünnepelt görög basszbariton, Tassis Christoyannis énekli. Két erőteljes női szereplő is van: a leány, Iphise szerepében Chantal Santon-Jeffery, az anya, Almasie szerepében Judith Van Wanroij szopránok állnak színpadra.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »