Világpremier: a virtuális és a színpadi valóság ötvözése a kolozsvári magyar színházban

Világpremier: a virtuális és a színpadi valóság ötvözése a kolozsvári magyar színházban

A virtuális valóság és a színpadi valóság ötvözésével kísérletezik a Kolozsvári Állami Magyar Színház az Illegitim című stúdiószínpadi előadásában, melynek bemutatóját szombaton tartják.
A bemutatót meghirdető sajtótájékoztatón Tompa Gábor színházigazgató elmondta: az előadás a tavaly meghirdetett sorozatuk első produkciója, amelyben

filmrendezőket kérnek fel, hogy színpadon valósítsák meg az álmaikat.

Azt is hozzátette azonban, hogy az Adrian Sitaru román filmrendező által színpadra vitt Illegitim nem a rendező azonos című filmjének a színpadi változata.

Adrian Sitaru elmondta: a színpadi történet voltaképpen a 2016-ban bemutatott film első negyedórás jelenetének a továbbfejlesztett változata. Ebben egy nőgyógyász orvos családja és barátaik vasárnapi ebédjét zavarja meg egy nő, aki azzal vádolja az orvost, hogy a Szekuritátétól kapta lakását a kommunista politikai rendőrségnek tett szolgálataiért. A hölgy szerint a Szekuritáté a családjától elvett lakással hálálta meg, hogy az orvos besúgta azokat a nőket, akik terhességmegszakítást hajtattak végre abban a korban, amikor törvény tiltotta az abortuszt.

Amint az alkotók elmagyarázták,

az előadás abban teljesen újszerű, hogy halszemoptikával már elkészítették a produkció felvételét, és a néző egy időben kapja az előadás VR-szemüvegen (virtuális valóságot mutató szemüvegen) követhető változatát és a színpadi változatot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »