Világos „apostoli” útmutató a boldogsághoz

Világos „apostoli” útmutató a boldogsághoz

Világos „apostoli” útmutató a boldogsághoz Juhász Katalin2023. 04. 26., sze – 10:13 Pozsony |

Régóta próbálom megfejteni az Apostol együttes szűnni nem akaró sikerének titkát, de sokáig úgy voltam velük, mint a pacallal vagy a gyárilag tépett farmerrel: ha nem muszáj, inkább nem kérem…

Az utóbbi időben intenzív mozgás észlelhető az Apostol háza táján – az 50+-os zenekar tájainkon portyázik, méghozzá telt házak előtt. Pozsonyba május 18-án érkeznek, egy olyan helyre, amelyre esetükben senki sem számított.

A Majestic Music Club (MMC) a főváros legmenőbb koncerthelyszíne. Olyan sztárokat láttam ott, mint Marcus Miller, Martin Barre, Son Lux, Laibach, Skunk Anansie, hogy csak párat említsek. A hangosítás kiváló, a miliő kellően alternatív, nem véletlenül kapták meg többször is az ország legjobb klubjának járó plakettet. Az idősebb korosztály viszont túl sötétnek, minimalistának tartja a helyet. Tény, hogy nincsenek kárpitozott széksorok, a mosdó sem divatlapba való, de aki a zene miatt érkezik, sosem csalódik. (Vélhetően a szervezők is az akusztikai tökélyre törekedtek).

Hírdetés

Itt koncertezik majd az Apostol együttes, élén a 80 éves Meződi Józseffel, az elképesztő hangú magyar Demis Roussosszal, aki való-színűleg a helyszín eddigi történetének legidősebb fellépője. A közönség összetételét nehéz megtippelni, de mivel az Apostol rajongótáborának kemény magja régi, hűséges fanokból áll, az átlagélet-kor vélhetően hatvanon túl lesz.

Ehhez csak két dolog: egy svéd kutatás kimutatta, hogy a rendszeres koncertjárók tovább élnek, mert a léleknek jót tesz az élő zene – és tudjuk, hogy a testi bajok többsége lelki eredetű. Ugyanebben a tanulmányban szerepel, hogy idősebb korban is érdemes elkezdeni valamilyen hangszeren játszani, mert a sikerélmény és a folyamatos tanulás szintén jót tesz a lelkünknek. Ráadásul azok, akik egy kicsit is játszanak hangszeren, egészen más szemmel nézik a koncerteket.

De ne feledjük az alapkérdésünket: mi a titka az Apostol töretlen sikerének? A magasan képzett zenészekből álló, 1970-ben alakult csapat kezdetben jazz-rockot játszott, némi funkys beütéssel. Miután egy pécsi bárban felfedezték Meződi Józsefet, szórakoztatóbb, közérthetőbb irányba fordultak, emiatt az eredeti tagok egy része lelépett, de az igényesség megmaradt. Fülbemászó slágereket is lehet igényesen prezentálni, sőt ez lenne az alap, de tájainkon kevesen gondolkodnak úgy, mint az Apostol fő hangszerelője, Németh Zoltán billentyűs. A dalszövegek közvetlenek, ám egyetemes életigazságokat tartalmaznak, okosan megfogalmazva. A végeredmény pedig egy olyan életérzés, amelyre szükségük van a munkában megfáradt hallgatóknak.

A nem mindennapinak ígérkező május 18-i koncertre a predpredaj.sk portálon kaphatók jegyek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »