Világméretű nukleáris leszerelést sürget az ENSZ főtitkára

Világméretű nukleáris leszerelést sürget az ENSZ főtitkára

A világnak új erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy megszabaduljon a nukleáris fegyverektől, még ha több ország tévesen azt is gondolja róluk, hogy biztonságosabbá teszik a világot – jelentette ki hétfőn az ENSZ-főtitkár a Leszerelési Konferencia ülésén Genfben.

António Guterres szerint a nukleáris kísérleteket és a vegyi fegyverek használatát övező tabuk megdőlni látszanak, a taktikai nukleáris fegyverekről szóló tárgyalások pedig rendkívül veszélyes irányba haladnak. Az ENSZ-főtitkár a nukleáris kísérletekkel kapcsolatosan Észak-Koreát, a vegyi fegyverek használatával kapcsolatosan Szíriát emelte ki.

Hírdetés

Az ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy egy új kezdeményezéssel áll elő annak érdekében, hogy fellépjen ezekkel és más, a fejlett technológiájú fegyverek új generációja által jelentett kockázatokkal szemben. „A nemzetközi közösségnek sürgősen új, közös képet kell kialakítania a leszerelésről és a fegyverzet-ellenőrzésről” – mondta.

Guterres szerint a különböző országok között újjáéledő feszültségek veszélyeztetik a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásában elért haladást. Mint mondta: erre utal például az, hogy 150 ezer nukleáris fegyver van a különböző országok tartalékában. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az ENSZ Közgyűlése által a tömegpusztító fegyverek teljes körű felszámolásáról szóló hozott határozat alkalmazását a különösen jelentős fegyverarzenállal rendelkező nagyhatalmak vonakodása akadályozza.

Az ENSZ-főtitkár egyúttal sajnálkozását fejezte ki azt illetően, hogy a egyes országok „feladták” a katonai kiadások és a fegyveres erők csökkentésére irányuló célt, és – mintegy ennek eredményeként – a fegyverkereskedelem még sohasem számított ennyire nyereségesnek a hidegháború óta. „A fegyvereket mindennapi fogyasztási cikkeként értékesítik és forgalmazzák” – tette hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »