Világmárkák születése a Duna Televízión: A Dassler-fivérek története

Világmárkák születése a Duna Televízión: A Dassler-fivérek története

A következő két péntek este az Adidas és a Puma márkák megszületéséhez vezető utat ismerhetik meg a Duna Televízió nézői. A Dassler-fivérek című kétrészes televízió-sorozat a világmárkák atyjainak történetét mutatja be, amely valóra vált álomként indult és testvérháborúba torkollott. A német életrajzi film első része május 14-én 22.35-től látható.

A Duna Televízió nézői egy cipőben járnak. Na, de milyenben? Puma vagy Adidas? Mindkét világhírű márka a Dassler testvérpárhoz köthető, történetük hátterében azonban megannyi viszály és titok húzódik.

A Dassler-fivérek című kétrészes filmet a közmédia csatornája május 14-én 22.35-től és 21-én 22.25-től sugározza.

Az 1920-as években egy kis német faluban a Dassler testvérek, Adolf és Rudolf arról álmodoztak, hogy elkészítik a tökéletes sportcipőt. Vágyuk teljesült, új termékükkel nemzetközi hírnévre tettek szert. Személyiségük kezdetben kiegészítette egymást, Adi egy befelé forduló feltaláló volt, míg Rudi egy impulzív üzletember. A sportesemények, mint az olimpia és a futóversenyek, világméretű tömegjelenségekké válása óriási piacot alakított ki a sportfelszerelés és -ruházat terén, amely kedvezhetett volna számukra.

Hírdetés

Csakhogy az üzletről alkotott különböző nézetik rivalizáláshoz vezettek, egyre mélyítve a kettőjük közti szakadékot. A helyzetet súlyosbította, hogy a második világháború mindenen átgyalogolva eltaposta a cipőgyárukat. A bizalmatlanság és a széthúzás következtében ezután útjaik elváltak egymástól. Természetesen mindkét cipész maradt a kaptafánál, és azt csinálták, amihez a legjobban értettek: sportcipőket.

Így jött létre a világ két legismertebb márkája. Adi Dassler a becenevéből és családnevének első három betűjéből alkotta meg az Adidast, míg Rudolf hasonló elképzeléssel először a Ruda névvel próbálkozott, amelyet aztán rövidesen Pumára változtatott. A háborúskodás végigkísérte életüket, és a következő generációk a vállalatbirodalommal együtt megörökölték a versengést is. A legnagyobb márkák közismertek, ám legtöbbször kevés szó esik a vállalkozások kezdeteiről.

A Dassler-fivérek május 14-én 22.35-től és 21-én 22.25-től a Duna Televízión!

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »