Világítóforrások optikai játékai Csíkszeredában

Világítóforrások optikai játékai Csíkszeredában

Lézergrafikákat, hologramokat, világító dobozokat, festményeket és installációkat, kísérleti és dokumentumfilmeket sorakoztat fel, a fénynek a művészetben való alkalmazását állítja középpontba az a kiállítás, amely szerdán délután nyílik a Csíki Székely Múzeumban. 

feny-kiallitas-vn-002_or_b

A Magyar Művészeti Akadémia és az egri Kepes Intézet által szervezett, Mesterkulcs című tárlat a technikai civilizáció vívmányainak művészi feldolgozását mutatja be. „Ide tartozik a számítógép, az elektronmikroszkóp által mutatott szerkezet, motorok által mozgatott kinetikus művészet vagy az optikát befolyásoló tárgyak használatával készített úgynevezett fényművészet” – világított rá a kiállítás kurátora, Offenbacher Ferenc.

Mint kifejtette, a műfaj egyik megteremtője Moholy-Nagy László fotográfus, konstruktivista festő, aki 1931-ben alkotta meg a fény-tér modulátort, amivel tulajdonképpen megteremtette a fényművészetet. A modulátor egy kinetikus plasztika, fém- és műanyag szobor – a rá vetülő fény pedig a környező falakon színes fényjátékot teremt. A kurátor rámutatott, mi, magyarok nagyon sikeresek vagyunk ebben a műfajban, elég Victor Vasarelyre, az op-art jelentős képviselőjére, Nicolas Shöffer magyar származású francia képzőművészre gondolni, vagy a számítástechnikát mint kreatív médiumot felhasználó Molnár Verára, akinek több műve is látható a kiállításon. Offenbacher hozzátette, a tárlaton látható művek tudományos eredmények alapján születtek, de ezek az eredmények úgy „vannak humanizálva”, hogy a látogató nem feltétlenül gondol arra, miből jöttek létre, hiszen a művész célja az, hogy az egyre komplexebb technikai világot „élhetővé” tegye.

A csíki múzeum öt termében látható a kiállítás, az egyik főleg a fényművészet festészeti részét mutatja be. Kepes György, Molnár Anna, Csáji Attila művei ugyan festmények, de ha változik a fényforrás, változik a festmény is, mert azok a jelek, amelyek a festményen láthatók, különleges fényvisszaverő pigmentet tartalmaznak – fejtette ki Offenbacher. Egy másik teremben hologramok sorakoznak, látható lesz a lézerfény művészi felhasználása, valamint Orosz István installációja, ami az optika játékát mutatja be. A harmadik teremben lightboxokat, vagyis világító dobozokat lehet látni, itt kapott helyet Bukta Imre katonaládába elhelyezett videómunkája is. A többi teremben különböző vetítéseket lehet megtekinteni. „A csíki művésztársadalom számára remélhetőleg kedvcsináló lesz, amit a tárlat bemutat” – összegzett Offenbacher. A kiállítás október végéig látogatható.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »