Világítás a pincében közműhálózat nélkül

Sokat gondolkodtam rajta, hogy hogyan tudnám megvalósítani a világítás problémáját a pincében. A közműhálózatra csatlakozás körülményes, mert a birtok végében, több száz méterre van a villanyoszlop, amire rácsatlakozhatnék, a napelemes rendszer szintén nem jó megoldás, mert félő, hogy mire legközelebb mennék, már nem lenne ott.

Járt az agyam, hogy hogyan tudnám megoldani, hogy legyen világítás, ne képviseljen akkora értéket, hogy ellopják, olcsó is legyen és kielégítse a fényigényt.

Hírdetés

Rátaláltam az egyik fiókban egy régóta nem használt autós inverterre, a garázsban meg volt egy 12V-os, cellahibás akku az egyik autónkból. Megszületett a megoldás. Vettem 3 hajólámpát, bele 4W-os LED égőket, egy külső 6W-os LED-es reflektort, mindegyikhez kapcsolót, kábelt és indulhatott a szerelés.

Kislányom asszisztált a munkához, úgyhogy 1-2 óra alatt kész is lettünk az egésszel. Tökéletesen működik. Azóta lett két újabb hibás akkumulátorom, amik az autókban már nem használhatóak, de a néhány lámpámat tökéletesen kiszolgálják hosszú-hosszú időkig. Azt a kis kényelmetlenséget, hogy lemerülésük esetén cipelni kell őket és odahaza feltölteni, bőven megéri. Ár/érték arányban mondjon nekem valaki ennél jobbat. :)


Forrás:onfenntartas.blogspot.com
Tovább a cikkre »