Világhírű művészek alkotásai Nagyváradon: Dalí, Chagall és Giorgio de Chirico bibliai témájú műveiből nyílik kiállítás

Világhírű művészek alkotásai Nagyváradon: Dalí, Chagall és Giorgio de Chirico bibliai témájú műveiből nyílik kiállítás

A 20. század első évtizedeinek lenyűgöző és szürreálisan álomszerű képeit idézi fel a Bibliai témák című tárlat, amely kedden nyílik Nagyváradon. A kiállítás olyan világhírű művészek alkotásait sorakoztatja fel, mint Salvador Dalí, Marc Chagall és Giorgio de Chirico.
Salvador Dalí, Marc Chagall és Giorgio de Chirico 96 bibliai témájú művét állítják ki a nagyváradi vármúzeumban: a különleges tárlat, amelyet korábban Lengyelországban, Lettországban és Litvániában láthatott a közönség, keddtől 2019. január 30-ig „állomásozik” a nagyváradi vármúzeumban – közölte az intézmény.

A Kesauri, gyűjteményből származó, Salvador Dalí, Marc Chagall és Giorgio de Chirico által készített alkotásokat bemutató, Bibliai témák című tárlat a 20. század első évtizedeinek lenyűgöző és szürreálisan álomszerű képeit idézi fel.

A kiállításon lehetőség nyílik arra, hogy korunk legnagyobb művészeinek, a litográfia és más grafikai, valamint térplasztikai megoldás felhasználásával készült alkotásait vehessük szemügyre. A tárlat anyagát képező, világhírű művészek által készített alkotások különböző módokon hatnak a modern művészet fejlődési folyamataira, az így megvilágított keresztény-vallásos forrásokhoz tartozó témák az egész emberiséget foglalkoztatják. A kiállítandó 91 alkotás 7 tematikus részre tagolódik. Látható lesz többek közt Salvador Dalí (1904 – 1989) Paternostere is.

Hírdetés

A katalán–spanyol festőművész a modern művészet sajátos személyisége volt, a szürrealista alkotásmód magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyitott és tetőzött be egy korszakot. „Dalí tagadhatatlan tehetsége féktelenül lobogott, itt viszont a keresztény hagyomány tűzhelyében izzik. A Paternoster olyan, vallásos jeneteket és egyéb szimbólumokat bemutató gyűjtemény, amelyek jelentősek voltak Dalí számára, többször megjelentek munkáiban”

– olvasható a múzeum közleményében. Szintén látható lesz Marc Chagall orosz–zsidó származású francia festőművésznek, a modern festészet egyik kiemelkedő alakjának (1887 –1985) 12 litográfiaból álló sorozata, az Izráel 12 törzse. A 12 törzs Jákob pátriárka (később az Izrael nevet kapta) 12 fiának a leszármazottaiból jött létre. A Szentírás szerint ők hozták létre Izrael népét, a Biblia szerint mindegyik törzsnek saját zászlaja és jelképe volt. Chagall litográfiái a művész életművének legfontosabb alkotásai közé tartoznak. Sok év munkája jelenik meg ebben a litográfiákból álló sorozatban, amely tökéletesen ábrázolja Chagall szenvedélyét a vallási narratíva iránt.

Az ablakokat lebegő állatfigurák, halak, virágok és számos zsidó szimbólum népesíti be. A kiállításon Giorgio De Chirico (1888 – 1978) olasz szürrealista festőnek, a metafizikus festészet megalapítójának metszetei is láthatóak, János Jelenések címmel. „De Chiricónak megvan a bátorsága, hogy János látomásaira egy olyan gyermek szemeivel nézzen, aki teljes mértékben megbízik az Apa és Fia jóságában, a betlehemi éjszaka szelídségében. A János Jelenések szörnyekkel és sárkányokkal teli fantasztikus világ. De Chirico olyan képekkel jeleníti meg, amelyek tisztasága és teljessége közel áll egy gyerek látásmódjához: homályosak, egyszerűek, de ugyanakkor bonyolultak” – írják a múzeum munkatársai.

A kiállítást Sorina Jecza, a temesvári Triade alapítvány elnöke, galériatulajdonos és Ramona Novikov művészeti kritikus nyitja meg kedden 5 órakor a vármúzeum 1. emeletén.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »