Világgazdaság: Nálunk nincs cenzúra

Világgazdaság: Nálunk nincs cenzúra

Még ott sincs Mészáros Lőrinc, de máris cenzúráz a Mediaworks – állította múlt héten az Átlátszó, Máriás Leonárdnak a Világgazdaságtól való eltávolításáról cikkezve. A napilap szerint viszont nincs szó arról, hogy náluk nem lehet hírt adni a Magyar Nemzeti Kereskedőház veszteségeiről.

A Világgazdaság szerkesztőségében nincs cenzúra – ezzel a felütéssel adott ki a gazdasági napilap szerkesztősége közleményt, amit aztán az újságírók tettek közzé Facebook-oldalaikon. Sztojcsev Iván újságíró mellett például Mezősi Tamás főszerkesztőnél is olvasható: ha volna cenzúra, ők már nem dolgoznának ott. A közlemény szerint megdöbbenéssel olvasták az Átlátszó cikkét, az a szerkesztőket és újságírókat személyükben sértette. „Témáink kiválasztásakor és feldolgozásakor függetlenül döntünk, aki olvassa lapunkat, ennek bizonyítékaival nap mint nap találkozhat” – közölték. Az Átlátszó munkatársától viszont nem kaptak megkeresést, így úgy vélik, egyoldalúan lettek bemutatva a történtek. Állították, Máriás Leonárddal egyéb okok miatt nem hosszabbítottak szerződést, és nem azért, mert a Magyar Nemzeti Kereskedőházról írt volna cikket.

Júniusban még örültek neki

Az Átlátszó múlt héten számolt be róla: a próbaidő lejárta előtt nem sokkal a Világgazdaság megvált a Soma-díjas újságírótól, Máriás Leonárdtól. A Mediaworks kiadócsoport júniusban még büszkén számolt be róla: lapjuk, a Világgazdaság leigazolta Máriást, aki korábban a Hírszerzőnél, majd a HVG-nél dolgozott. Mezősi akkor azt közölte: „Máriás Leonárd leigazolása illeszkedik a Világgazdaság megújítási programjába, amelynek egyik kulcseleme, hogy a szerkesztőségben kivétel nélkül az elismert, független, hiteles gazdasági újságírás legjobbjai dolgozzanak.”

Lehet hír a hatmilliárdos veszteségből?

Az Átlátszó cikkében az volt olvasható: miután a Külügyminisztérium háttérintézménye, a Magyar Nemzeti Kereskedőház közzétette, hogy tavaly csaknem hatmilliárdos veszteséggel gazdálkodott, Máriás erről szeretett volna hírt adni. Az Átlátszó szerint ezt nem tehette, és komolyan vehető indokolást nem kapott rá. A lap azt közölte, több, neve elhallgatását kérő VG-s munkatárs is megerősítette ezt.

Sztojcsev viszont egy nyilvános kommentjében azt írta most: ők konkrétan tudják, hogy nem az történt, amit a cikk állít. „Az meg eléggé megsért minket, hogy az jön le a szituból, hogy mi cenzúrázhatóak lennénk” – tette hozzá.

Az Átlátszó kitért arra is, hogy a Világgazdaságban viszont a napokban kijött egy interjú az MNKH-vezérigazgatóval, amiben már inkább a sikereket hangsúlyozzák. Az eset amiatt érdekes, mert lapértesülések szerint a Mediaworks Mészáros Lőrinc fideszes felcsúti érdekeltségébe kerülhet a közeljövőben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »