Viharos széllel érkező hidegbetörésre figyelmeztet a meteorológia

Viharos széllel érkező hidegbetörés várható – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon pénteken.

Hírdetés

Azt írták, mediterrán ciklonok vonulnak át az ország felett és okoznak kiadós esőzést, de az időjárás szombat estétől, vasárnap hajnaltól télies fordulatot vesz.
   
A szombat délután érkező ciklon ugyanis ahogy északkelet felé helyeződik, úgy „lerántja” a hazánktól északnyugatra felgyülemlett hideg, sarkvidéki eredetű légtömeget, amely egyre jobban elárasztja a Kárpát-medencét – írták.
   
A hideg levegő beáramlásával az esőt szombat késő estétől, vasárnap hajnaltól egyre nagyobb területen havas eső, havazás váltja fel, ám ezzel párhuzamosan nyugat felől fokozatosan szűnik a csapadék.
   
Jelezték: továbbra is van némi bizonytalanság abban, hogy a csapadék, illetve a hideg levegő mekkora területen lesz átfedésben, azaz mekkora területen tud legalább átmeneti hótakaró kialakulni.
   
Közölték azt is, a hideg levegő erős, helyenként viharos széllel érkezik, így néhol hófúvás is előfordulhat. A bezúduló sarkvidéki levegő Magyarországra is meghozza a keményebb éjszakai fagyokat, de várhatóan a nappalok is 0 fok környékén alakulnak majd – írták.
   
Hozzátették: a jövő hét közepétől – a korábbi napok előrejelzéseihez képest – csökkent a jelentős enyhülés esélye, a csapadék valószínűsége viszont emelkedett.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »