Vigyázzunk! Az adventi koszorú és a karácsonyfa fokozottan tűzveszélyes!

Vigyázzunk! Az adventi koszorú és a karácsonyfa fokozottan tűzveszélyes!

Az elmúlt időszakban több idős személy vesztette életét tűzesetekben. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a Karitatív Tanács tagjainak segítségével szeretné megelőzni a hasonló eseteket.

November 26-án, pénteken valamennyi segélyszervezetnek, köztük a Katolikus Karitásznak is átadtak száz darab szénmonoxid-érzékelőt és ötven darab füstérzékelőt, ezeket az időseknek és a nehéz szociális helyzetben élőknek juttatják el.

Fülep Zoltán országos tűzoltósági főfelügyelő a sajtóátadáson hangsúlyozta: évente 6-7 ezer lakástűz történik, és ezek jelentős része az adventi időszakban, illetve karácsonykor következik be.

Mindenkitől azt kérik, hogy ügyeljenek a nyílt láng használatára, az adventi koszorún levő gyertyát ne hagyják felügyelet nélkül égő állapotban, használjanak alátétet, és úgy helyezzék el a csillagszórókat, fényfüzéreket a karácsonyfán, hogy nyílt láng, illetve elektromos szikra ne okozhasson tüzet.

Hírdetés

A továbbiakban a fűtőberendezések rendszeres ellenőrzésére, a nyílt lángú fűtőtestek oxigén-utánpótlására, a szén-monoxid-érzékelők használatára hívták fel a figyelmet. Példaként említette Fülep Zoltán, hogy azon tűzeseteknél, amelyeknél a lakásban fel volt szerelve szén-monoxid-érzékelő, az elmúlt időszakban egy haláleset sem történt.

Az esemény részét képezte egy bemutató: a IX. kerületi tűzoltó-parancsnokság épülete előtt felgyújtottak egy konténerben berendezett szobát, hogy demonstrálják, mennyire gyorsan terjednek át a lángok egy adventi koszorúról a teljes helyiségre.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »