Vietnami-ügy: Indul a büntetőeljárás, két rendőr látta, ahogy Thanht betuszkolják a kormánygépbe

Büntetőeljárás indul az elrabolt vietnami vállalkozó, Trinh Xuan Thanh ügyében. Mint ismeretes, Thanht Szlovákián keresztül juttathatták ki elrablói a schengeni övezetből, mégpedig a szlovák kormány szándékos vagy akaratlan közbenjárásával.

Röviden az előzmények

A kormánygépet az emberrablást követő napokban az akkor még Robert Kaliňák vezette belügyminisztérium bocsátotta egy vietnami delegáció rendelkezésére. Később kiderült, hogy nagy valószínűséggel épp a delegáció tagjai között csempészték ki a vállalkozót,akit hazájában többszörös életfogytiglanra ítéltek korrupcióért.

Megszólaltak a rendőrök

 

Hírdetés

Az ügy kipattanása után, amelyre már a Pellegrini-kormány idején került sor, Denisa Saková új belügyminiszter feloldotta a titoktartási kötelezettségét 44 rendőrnek, akik az országba érkező diplomáciai delegációk védelmére szakosodott belügyminisztériumi egység tagjai.

A Denník N szlovák napilap által hétfő este közölt információk szerint két rendőr látta Thanht, ahogy betuszkolják a szlovák kormánygépre. Ezt a körülményt a volt belügyminiszter korábban tagadta, Saková pedig Sci-fi-nek nevezte az elképzelést. (A rendőrök először a sajtónak nyilatkoztak névtelenül, ezután kezdődött meg a nyomozás a nemzetközi feszültség növekedése miatt.)

2017-ben, Kaliňák jóvoltából az állami Bôrik hotelben vendégeskedő vietnami delegáció a szlovák kormánygéppel indulhatott haza, moszkvai átszállással. Csakhogy a minden jel szerint rajta volt Thanh is, akit két vietnami hírszerző tett fel a gépre. Az emberrablásra még tavaly nyáron került sor. A rendőrség egy évig nem tett semmit, majd mikor a rendőrök névtelenül beszélni kezdtek a sajtónak, elindultak a kihallgatások. Az ügyben eljáró ügyész most elrendelte a büntetőeljárás elindítását.

DennikN.sk

Nyitókép: aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »