Videón bukkanhattak fel a Boko Haram által elrabolt lányok

Ismert: több mint két évvel ezelőtt komoly nemzetközi felháborodást keltett, hogy a Boko Haram nevű, az Iszlám Államnak hűséget fogadott nigériai iszlamista terrorszervezet csaknem háromszáz nőt és lányt rabolt el Chibok városából. Azóta néhányan megszöktek, több mint kétszázan viszont még mindig fogságban vannak, s a gyanú szerint házasságra, az iszlám hitre való áttérésre és szexrabszolgaságra kényszerítik őket. Egyes források szerint most egy, a terrorcsoport által készített videóban tűnt fel a túszok közül mintegy ötven – közölte a The Guardian. A videó valódiságát egyelőre nem erősítették meg.

A lányok szabadon engedéséért cserébe bebörtönzött terroristák szabadon bocsátását kérik a harcosok. Vezetőjük, Abubakar Shekau azzal fenyegetőzött, hogy a családtagok soha nem láthatják viszont a foglyokat, ha a kormány és a hadsereg nem teljesíti követeléseiket. Az egyik lány is megszólal a videóban, és arra kéri szüleit, hogy fogadjanak szót az iszlamistáknak, hogy a túszok hazamehessenek.

Korábban már két hasonló videót is közzétett a Boko Haram. A nigériai kormány legutóbb tavasszal adta jelét annak, hogy hajlandó tárgyalni a terroristákkal. Eközben a hadsereg több északkeleti települést is felszabadított, eközben pedig több száz nőnek adta vissza a szabadságát.

Az emberrablások nyomán globális kampány indult, amelyet például Michelle Obama amerikai first lady is támogatott. Nigériának az Egyesült Államok mellett az Egyesült Királyság, Kanada, Franciaország, Izrael és Kína is segítséget ajánlott a belső konfliktus megoldásához.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »