VIDEÓ: Pereden lassan eltűnik a régi óvoda

VIDEÓ: Pereden lassan eltűnik a régi óvoda

A héten elkezdték lebontani az „öreg ovit” a falu központjában.

A 19. század végén, feltehetően Feketeházy János tervei alapján épült háromszintes épületben a katolikus egyház alapított iskolát, az 1960-as évektől az 1990-es évek elejéig pedig óvoda működött a falai között. A helyi képviselő-testület szeptemberi ülésén fogadta el a döntést a lebontásról. Részletesen itt írtunk erről.

Hírdetés

A helyszínen a bontást végző vállalat egyik képviselője, Menyhárt Márton elmondta, mivel a főút mellett és két családi ház között található az épület, ezért nagyon óvatosan, szinte tégláról téglára kell végezni a bontást.

„Azért is speciális az eljárás, mert több mint 140 éves az  épület, nagyon tönkrement, megrogytak a falak, statikai szempontból életveszélyessé vált. Az egyik sarkánál az épület alatt egy üreget találtak, emiatt fennáll a veszély, hogy beomlik. Mivel az elmúlt évtizedekben teljesen elhanyagolták, így szinte menthetetlen. Ha nagyjából harminc évvel ezelőtt rendbe tették volna a tetőt és nem hagyták volna beázni, akkor nem kellene lebontani. Nagyon szép boltíves pince van az emeleti szintek alatt, reméljük, hogy azt meg tudjuk menteni, de ez a munka során fog csak kiderülni” – fejtette ki a szakember.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »