VIDEÓ: Kisvonattal a városban

VIDEÓ: Kisvonattal a városban

Májustól októberig közlekedik a városban a kisvonat, amellyel a vasútállomástól a Galandia fürdőig lehet utazni, miközben 21 megállóhelyen megáll szerte a városban. Nemcsak a turisták használhatják ki, hanem alternatív megoldásként bárki igénybe veheti a városi közlekedésben.

Galánta város vezetése hosszú ideje igyekszik visszaszorítani az autós közlekedést és alternatív megoldást nyújtani a városi közlekedésben. Kerékpárutak épülnek, tavaly kölcsönözhető rollereket is üzembe helyeztek, idén május 1-től pedig kisvonat közlekedik a városban. Az október 31-ig igénybe vehető szolgáltatás ingyenes. Naponta három járat indul a vasútállomástól a Galandia fürdőig és vissza, de az egész város bejárható vele, összesen 23 megállója van. Eva Vašáková, a városi hivatal beruházási és közlekedési osztályának vezetője lapunknak elmondta, a város a Galandia fürdővel és a Silver Lake Ranch-csal kötött együttműködési megállapodást a közös üzemeltetésről. „A két vállalat hozzájárul a kiadások fedezéséhez, mivel a kisvonat a fürdő és a rancs felé is közlekedik. Az üzemeltetésről szóló versenypályázatot 2021-ben az SAD Dunajská Streda a.s. nyerte, tíz évre írtunk alá szerződést a vállalattal. A menetrendben szereplő járatok és a megtett kilométerek számát az együttműködésnek köszönhetően 15 százalékkal tudjuk emelni. Tulajdonképpen az eddig is közlekedő városi buszok egy részét lecseréltük a kisvonatra és a megtett többletkilométereket a fürdő és a lovasfarm fizeti” – részletezte Eva Vašáková. 

Hírdetés

A kisvonat menetrendje megtalálható Galánta honlapján és közösségi oldalán, valamint a város buszmegállóiban. A közlekedési eszközt nem használhatják négynél nagyobb létszámú szervezett csoportok. Hrotko Miklós, a kisvonat vezetője kifejtette, ezt nem minden esetben lehet betartani, hiszen előfordul, hogy négynél több tagú család utazik a városban. „Inkább amiatt fontos ez, hogy ha szervezett csoport, például óvodások vagy iskolások utaznának a vonattal, előre jelezzék. Nagy sikere van a szolgáltatásnak, főleg hétvégén utaznak vele sokan. Kicsit más vezetni, mint egy autóbuszt, vigyázni kell, nehogy elakadjon valahol, és a kiszállásnál kell óvatosnak lenni, mert csak kézzel lehet az ajtókat kinyitni és becsukni, a sofőr központilag nem tudja azokat kezelni. Volt már olyan eset, hogy valaki még azelőtt le akart szállni, hogy megállt volna a jármű, ez veszélyes, az ilyesmire oda kell figyelni” – mondta.

Peter Paška, a város polgármestere hozzátette, a napokban megérkeztek a kölcsönözhető elektromos rollerek Galántára. „A beszállító nem győzte teljesíteni a megrendeléseket, ezért várni kellett rájuk, de már sikerült üzembe helyezni az első 20 roller, amelyek a tavalyi szezonban közkedveltté váltak” – fogalmazott. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »